2022. január 7., 17:07

Adománygyűjtő kampányt indított a Szövetség Női Tagozata a menstruációs szegénység enyhítésére

Egy nő élete során kb. 500 menstruáción esik át, minden nő hozzávetőlegesen 10-13 ezer menstruációs eszközt használ. A koronavírus csak rontott az egyébként is szegénységben élők helyzetén, megnőtt a szegénységben élők száma, jelentősen drágult a rezsi, az alapélelmiszerek is többe kerülnek.

női tagozat
Fotó: Szövetség

Sok nőnek egyszerűen nincs esélye, hogy menstruációs termékeket vásároljon, holott a nem megfelelő higiénia komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, s az ezzel járó szégyenérzet, önbizalomvesztés lelkileg is megterhelő – olvasható a Szövetség Női Tagozatának szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében.

„Fontos, hogy a szociális tabukat együtt döntsük le! Azt látom, a nőkben különösen élénk a segítő szándék, és ez

a kampány jó példája lehet annak, hogy közös erővel, szorgosan gyűjtve és együttműködve tudjunk segíteni a menstruációs szegénységen.

Ehhez sok-sok jó szándékú felvidéki lány és nő igyekezete kell, akik hajlandóak majd begyűjteni a csomagokat, vagy elvinni a gyűjtőpontokra, és ugyanilyen áldozatos munkát követel majd a táskák elosztása is, melyben az önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek segítségére is számítunk” – mutatta be a kezdeményezést Bauer Ildikó, a Szövetség elnökségi tagja a közleményben.

női tagozat
Fotó:  Szövetség

„Fontos, hogy a kifejezetten női témák a hátrányosabb helyzetű régiók politikájában is hangsúlyos szerepet kapjanak. Magyarországon már zajlik egy hasonló kampány,

a mi célunk azonban kimondottan a felvidéki nők segítése, akik az ilyen jellegű szlovák nyelvű kampányokból jellemzően kimaradnak,

és mivel nagyon alacsony számban vesznek részt a döntéshozatalban, az őket leginkább érintő problémák sokszor nyilvánosság elé sem kerülnek” – hangsúlyozta Gergely Papp Adrianna, a Szövetség politikusa, aki portálunknak azt is elmondta, a visszajelzéseik alapján a nők egyértelműen örülnek ennek a kezdeményezésnek.

Pozitívak az eddigi visszajelzések 

„A magyarországi kezdeményezésre Bauer Ildikó hívta fel a figyelmemet, és én ezt jó ötletnek tartottam, mert olyan témához nyúltunk, amellyel kapcsolatban eddig nálunk semmilyen nyilvánosan kampány nem volt. Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy a gyűjtéssel munka is van, nem elegendő csak annyi, mondjuk, hogy egy posztot felteszünk a közösségi hálóra, hanem ezt a gyűjtőmunkát meg is kell szervezni” – mondta Gergely Papp Adrianna hozzáfűzve, a Szövetség járási irodái is részt vesznek a munkában, és a SZAKC is felajánlotta már a segítségét a gyűjtésben.

„Megjelent néhány negatív hang is a kampányunkkal kapcsolatban, de

én úgy gondolom, hogy a női tagozat egy kicsit másként, személyesebben működik, mint maga a Szövetség párt.

Mindenki, aki a női tagozatban van, lényegében civil háttérrel is rendelkezik, és nem főállású politikus. Mi példát szeretnénk mutatni, politikusként is, hogy igenis lehet felvállalni olyan témát, amivel dolgozni kell” – fogalmazott Gergely Papp Adrianna hozzáfűzve, kampányuk kicsit provokatív elnevezésének is megvan a maga jelentősége.

Olyan nőket érintő tabutéma ez, amelyről nem szokás beszélni, s ezzel a provokatív kampánycímmel már elértünk annyit, hogy beszélnek róla, és egyre-másra jönnek az ezzel kapcsolatos ötletek”

– fűzte még hozzá.

A Szövetség Női Tagozata tehát Felvidék-szerte gyűjtést szervez. A kezdeményezők arra kérik a segíteni szándékozókat, hogy azokat a mindennapi higiéniai termékeket, amelyekre minden nőnek, lánynak szüksége lehet, egy neszesszerbe vagy vászontáskába csomagolva juttassák el a gyűjtőpontokra. A mellékelt dokumentumot kitöltve a gyűjtéshez azok is csatlakozhatnak, akik magánszemélyként vállalják, hogy lakóhelyükön vagy tágabb régiójukban átveszik és a táskák szétosztásáig megőrzik az adományokat.

A szervezők az elkövetkező napokban megszólítják az önkormányzatok szociális osztályait, a hajléktalanszállókat, anyaotthonokat, ahol az adományok célba érhetnek. Az adományokat magánszemélyként is lehet juttatni az arra valóban rászorulóknak.

A kampányba itt lehet bekapcsolódni gyűjtőként vagy elosztóként, és itt lehet információkat szerezni arról is, milyen adományokat várnak a szervezők: https://forms.gle/AYGjYKKcoe1LRBiu8
Az érdeklődők pedig a felvideknoi@gmail.com címen kaphatnak további információt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.