2021. november 24., 12:02
Frissítve: 11:59

A szakértők háromhetes lezárást javasolnak - hamarosan dönt a kormány

A szakmai konzílium háromhetes lezárást javasol mindenki számára. Ez vonatkozna az oltottakra is.

Fotó: Tasr
Kiszivárgott, amire vártunk
A katonákat is bevonják a járványügyi védekezésbe

A kormány Vladimír Lengvarský előterjesztésére tárgyalt a kérdésről - írja a HNonline.

Úgy tűnik, a lezárás vonatkozik az oltottakra is 
Korábban írtuk: 
Rövid szünet után délután kettőtől folytatódik a kormányülés. Egyelőre nem lehet tudni, mikor informálják a nyilvánosságot a döntésekről - írja a DenníkN. A kormánytagok délelőtt tíz óra óta üléseznek.

A szakértők álláspontja szerint a helyzet nagyon súlyos,

az országot humanitárius katasztrófa fenyegeti, ezért indokolt a háromhetes lockdown az országban.

A COVID-19 járvány szerintük jobban terjed, mint a második hullám csúcspontján. Csak az alapiskolák alsó tagozata és az óvodák maradnának nyitva – fogalmaznak a szakértők a TASR hírügynökséghez szerdán eljuttatott állásfoglalásukban.

Javasolják továbbá a lakosok mozgásának korlátozását, különösen a munkahelyre való utazás OTP üzemmód szerinti korlátozását azoknak, akik nem tudnak otthonról dolgozni

A beoltatlan és a COVID-19-en át nem esett alkalmazottakat a szakértők szerint legalább hetente kétszer tesztelni kell. Az emberek mozgását korlátoznák, csak boltba és létfontosságú létesítményekbe utazhatnának.

Bezárnák az iskolákat

A felső tagozatos alapiskolások, a középiskolások és az egyetemi hallgatók november 25. és december 3. között távoktatásban tanulnának, és törölnek minden iskolán kívüli tevékenységet is.

A szakértők úgy vélik, amint a helyzet javul, enyhíteni lehet az intézkedéseket, főleg a beoltottak és a gyógyultak számára.

Rámutattak, hogy a kórházak az összeomlás szélén állnak, lassan nem csak a COVID-19-ben, hanem a más betegségekben szenvedő betegek ellátására is képtelenek lesznek. „Ebben a helyzetben hatékony intézkedésekre van szükség" - fogalmaztak.

A szakértői konzílium a javasolt intézkedések betartásának ellenőrzésével is egyetért. Arra buzdítják az embereket, hogy oltassák be magukat.

Naď szerint nincs alternatívája a lezárásnak

Nem létezik lockdown nélküli megoldás a jelenlegi helyzetre, minden más állítás csak populizmus – jelentette ki a kormány ülése előtt Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter. Megerősítette, hogy a kormány ma szavaz Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter járványügyi javaslatairól.

Gröhling ellenzi az iskolabezárásokat
Fico tudja a megoldást 

Robert Fico szerint megalázó, ahogy Igor Matovič bánik Vladimír Lengvarskýval, szerinte az egészségügyi miniszternek önként kellene távoznia a posztjáról. 

Kijárási korlátozásokról dönt a kormány

A Plus 1 deň úgy tudja, háromhetes lockdownra készülhetünk, ami november 25-től december 15-ig tarthat. A lap értesülései egybecsengenek a korábbi cikkünkben közölt információkkal. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.