2021. március 5., 14:28

A Most-Híd elnöke szerint a magyar nagykövet berendelése nem megoldás a kialakult helyzetre

A magyar nagykövet berendelése a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába nem oldja meg a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult helyzetet, sem a probléma gyökerét, és nem használ a jószomszédi viszonynak sem.

Sólymos László
Fotó: TASR

Ezt Sólymos László, a parlamenten kívüli Most-Híd párt elnöke jelentette ki pénteken.

Hozzátette:

az állampolgársági törvény kormány által jóváhagyott módosítása nem kínál megoldást a szlovákiai magyarok problémájára, csupán feszültséget kelt.

Igor Matovič olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely a Szlovákiában élő magyarok problémáját nem oldja meg, az csupán egy tökéletlen sebtapasz a tízéves sérelmekre, emellett feszültséget is kelt Szlovákia és Magyarország, a szlovákok és a magyarok között

– szögezte le Sólymos az állásfoglalásában, melyet Magdeme Klára, a Most-Híd szóvivője küldött el a TASR hírügynökségnek. 

Párbeszéd helyett konfliktust gerjeszteni – ez az út a pokolba vezet, figyelmeztet a pártelnök.

Tíz évig a parlamentben voltunk és tíz éven keresztül igyekeztünk kordában tartani azokat az indulatokat, amelyek most ismét fellángoltak. A jószomszédi viszonyt nem elég deklarálni, annak szellemében kell eljárni is

– hangsúlyozta Sólymos.

A Most-Híd elnöke emlékeztetett, hogy

tíz évvel ezelőtt Igor Matovič (OĽANO) parlamenti képviselőként nem szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna egy másik állampolgárság felvételét a szlovák elvesztése nélkül.

Mint ismeretes, berendelték a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába a magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerdai (március 3.) komáromi látogatásával és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben. Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter csütörtökön (március 4.) leszögezte: meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe.

Hangsúlyozta, az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát. Kifogásolta azt is, hogy

Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő tárgyalt a kérdésről a magyar miniszterrel.

Szijjártó Komáromban arról beszélt, hogy

a magyar kisebbség szempontjából egyelőre nem született kielégítő megoldás a kettős állampolgárság ügyében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.