lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. szeptember 22., 18:18

A magyar-szerb határon tájékozódtak a migránshelyzetről a Szövetség képviselői

A Szövetség Nagyszombat megyei képviselőinek egy csoportja a magyar-szerb határon tájékozódott a migránsválságról. Az embercsempészek célzottan, szervezetten ostromolják a kerítést.

berenyihatar.jpg
Nagyszombat megyei képviselők a határon
Fotó: Reprofotó

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke elmondta, a helyszíni szemlén a Szövetség megyei képviselői vettek részt, akik egyúttal parlamentiképviselő-jelöltek is.

A lakossági fórumokon rendre előkerül a Dél-Szlovákiában egyre aggasztóbbá váló migránsválság kérdése. A lakosok arról kérdeztek bennünket, van-e személyes tapasztalatunk a déli határról. De tapasztalataink csak a magyar-szlovák határra korlátozódtak, így megszerveztünk egy utat Csongrád-Csanád vármegyébe"

– mondta.

Itt Gémes László,  Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke, és Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője fogadta a képviselőket.

Polyák Zsolt ismertette a delegációval a határőrizeti rendszer működésének nyilvános részét, ezt követően a helyszínre szálltak ki.

Megmutatták a határvédelmi rendszer működését, a kerítést, és a valamikori befogadó központot, amelyet az Európai Unió bezáratott. A magyar rendőrség nagy erőkkel őrzi a határt, de az embercsempészek újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak"

– mondta.

A helyszíni bejárás során láttak alagutakat is, melyek stabilak és szabályosak voltak, így a hatóságok feltételezik, hogy az alagútépítők között hozzáértők is akadnak. Az embercsempészek taktikája jelenleg az, hogy az éjszaka folyamán, egyidejűleg, összehangoltan, több, egymástól távoli helyen is ostromolják a kerítést, hogy megosszák a rendőrök és a határvadászok erőit. A kiérkező rendőröket csúzlival lövik, marokkövekkel és faágakkal dobálják.

"A hatóságok keze meg van kötve, nem használhatnak például vízágyút sem, mert az Európai Unió azonnal tiltakozik, hogy Magyarország határsértést követ el. Ottjártunk idején egyetlen napon ezer határsértőt tartóztattak fel, csak azon az egy határszakaszon, melyet megszemléltünk" – mondta Berényi.

A magyar rendőröket cseh, szlovák, szlovén és török rendőrök is kisegítik. "Érdekes, hogy a szlovák liberális média, amely támadja Magyarországot, egy szlovák rendőrt sem szólaltatott meg arról, mit tapasztalt a határövezetben" – tette hozzá.

Azt Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke is hangsúlyozta, a határkerítésnek, és a rendőrség munkájának  köszönhetően a környékbeli települések lakói biztonságban tudhatják magukat.

Berényi József elmondta, a rendőrségnél érdeklődtek az állítólagos szabadon bocsátott embercsempészekről is. Polyák Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, erre az intézkedésre azért került sor, mert a börtönök megteltek. Azokat az embercsempészeket helyezték szabadlábra, akik letöltötték szabadságvesztésük háromnegyed részét, és nem magyar állampolgárok. Őket egyúttal ki is toloncolták az országból.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.