2021. június 14., 12:00
Frissítve: 03:51

A kormány valószínűleg megmenti a belügyminisztert

A kormány nem ért egyet a Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvánnyal, melyet parlamenti képviselők egy csoportja nyújtott be.

Mikulec
Fotó: TASR

Erről a kabinet a hétfői ülésén döntött.

Az ellenzék azzal indokolja a bizalmatlansági indítványt, hogy a belügyminiszter nem képes irányítani a tárcát.

A kormány hétfői nyilatkozatában úgy reagált, hogy az ellenzék alá nem támasztott összeesküvés-elméletekkel igyekszik olyan benyomást kelteni, mintha a bűnüldöző szervek valamiféle politikai nyomás alatt működnének.

Ezek azonban függetlenek a belügyminisztériumtól, és kívül esnek a miniszter hatáskörén

- áll a közleményben.

A kormány a nyilatkozatában hangsúlyozza:

Mikulec garantálja a rendőröknek a politikai függetlenséget és a szabad munkavégzést.

Egyben méltányolja, hogy a tárcavezető a rendőrség megreformálása által jobb munkakörülményeket biztosítana a rendőröknek.

A kormány teljes mértékben támogatja a miniszter reformtörekvéseit. A bizalmatlansági indítvány előterjesztőinek lépésére úgy tekint, mint egy hisztérikus próbálkozásra, mellyel el akarják terelni a figyelmet az előző kormányok botrányos ügyeiről. A depolitizált bűnüldöző szervek éppen ezeket az ügyeket leplezik le

-zárul a nyilatkozat.

A belügyminiszter leváltását célzó rendkívüli ülést a Smer-SD indítványozta, miután felmerült a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül működik egy csoport, amely manipulálhatta több kázus kivizsgálását. Ez a Smer szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelentéséből derül ki. A parlament kedden (június 15.), 9 órától tárgyalja a Mikulec ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.
 
Megosztás
Címkék