2021. január 27., 16:38

A kisebbségi kormánybiztos a politikai hangulatkeltés befejezésére szólít fel

A pozsonyi kormány kisebbségi biztosa, Bukovszky László (Most-Híd) ma a hivatalvezetője útján sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben szokatlanul éles hangon bírálja mindazokat, akik miatt a 2021-es népszámlálás érdemtelenül kapott politikai felhangot. Az általában korrekt stílusáról ismert Bukovszky felrója, hogy az etnikai hovatartozás kérdése kevesebb mint egy hónappal az esemény kezdete előtt politikai kérdéssé vált.

Ravasz-Bukovszky
Ravasz Ábel és Bukovszky László
Fotó: TASR

Bukovszky a sajtóközleményben kijelenti, hogy ő maga felelős volt a népszámlálás egyes előkészítési folyamataiért, ebből kifolyólag is elítéli a téma politizálását.

Ezek után a kormánybiztos felszólítást intézett mindazokhoz, akik felelősséget éreznek az összeírás sikeres lefolyásáért, hogy hagyjanak fel destabilizációs, a helyzet elbizonytalanításához vezető tevékenységükkel.

Hozzátette, hogy egyéb öncélú és hamis fámák mellett az is elterjedt, hogy a nemzetiség megadására vonatkozó kérdések szakemberek és a nyilvánosság bevonása nélkül, kapkodva lettek volna előkészítve.

A kormánybiztos nem nevesíti, hogy kire gondolt a destabilizáló elemekhez intézett felszólításakor, nyilvánvaló viszont, hogy a kormány reakciója lehet ez, az egy nappal korábban, kedden közzétett kezdeményezésre, amelyben nyílt levél formájában kérik közéleti személyiségek (köztük Forró Krisztián, MKP pártelnök és Mózes Szabolcs, Összefogás elnök), hogy a kormány hasson oda, hogy a február 15-én induló népszámláláskor a nemzetiség megadásakor csak egy közösséghez való hovatartozást, egy nemzeti identitást lehessen megadni. A kezdeményezésről portálunk is beszámolt.

A jelenleg előkészített és ha nem változik a helyzet, akkor rövidesen használatba kerülő kérdőív viszont két nemzeti identitás bejelölését is lehetővé teszi.

A két nemzetiség megadásának lehetőségének bevezetését elsősorban Ravasz Ábelhez, a Most-Híd elnökségi tagjához, illetve éppen Bukovszky László kormánybiztoshoz köti a közvélemény.

Bukovszky az állásfoglalása politikai része után kronologikusan felsorolja mindazon tevékenységeket, amelyek a kormány, a Kisebbségi Tanács, valamint a Statisztikai Hivatal bevonásával történtek az elmúlt 4 évben. Kiemeli, hogy ezen intézmények és testületek delegáltjaiból alakított szakmai csoport csak 2018-ban hatszor találkozott, továbbá kiemeli, hogy a Kisebbségi Tanács pedig 15 alkalommal foglalkozott a népszámlálásnak a kisebbségeket érintő részeivel, s ezzel a Tanács leggyakrabban megvitatott témájává vált. Ezzel mintegy cáfolatát adja annak, hogy a két nemzetiség megadásának lehetősége előkészítetlenül került volna a népszámlálás szakmai folyamatába.

A kormánybiztos, aki a Kisebbségi Tanács elnöke is, lezárásként kijelenti, hogy a mostanra kialakult helyzet nyugtalanítja a Tanácsban jelenlevő kisebbségi képviselőket, akik már ki is nyilvánították a nemtetszésüket.

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a kisebbségi kormánybiztos közleménye szlovák nyelven érkezett a www.ma7.sk szerkesztőségébe. Érdeklődésünkre, hogy létezik-e magyar változat, a kisebbségi kormánybiztosi hivatalt vezető Kovács Zoltán elmondta, hogy sajnos, időkeretük nem teszi lehetővé, hogy egyszerre legyenek gyorsak, időszerűek és pontos fordításokat is készítsenek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.