2021. január 26., 21:45

A kettős nemzetiségtől a kettős állampolgárságig - Gyimesi és Ravasz vitája

Kedden este a TA3 hírtelevízió egyik legnépszerűbb műsora foglalkozott a hamarosan induló népszámlálással, és főképpen annak a nemzeti közösségekre gyakorolt hatásával. A Peter Bielik által vezetett, napi rendszerességgel jelentkező „A nap témája” (Téma dňa) című műsorba Gyimesi György (OľaNO) parlamenti képviselőt, illetve Ravasz Ábelt a Most – Híd párt elnökségi tagját hívták meg, akik az utóbbi napokban a népszavazás egyik fontosnak tűnő kérdésében helyezkedtek más-más álláspontra.

Fotó: TA3 repro

A műsorban Juraj Gyimesiként szereplő, nevét elmondása szerint hamarosan Györgyre változtató kormánypárti politikus azt a nézetet képviselte, mely szerint a népszámlálás során minden polgár csak egy nemzetiséget adhasson meg. Az eddig népszámlálások során megszokott gyakorlat megváltoztatását Ravasz Ábelhez kötik, aki Bukovszky László (Most-Híd) kisebbségi kormánybiztossal egyetemben elérte, hogy a 2021-es népesség-összeíráskor már 2 nemzetiséget is megadhassanak a válaszadók.

Ravasz elmondása szerint ez azok számára jelent könnyítést, akik egyszerre két nemzeti identitást is jellemzőnek tartanak önmagukra.

Ilyenek lehetnek például a vegyes házasságokban élő személyek. Ravasz nagy előrelépést lát a második nemzetiség megadásának lehetőségében, szerinte, ha a mostani kormány is úgy akarja, akkor minden magyart egybe lehet számolni, függetlenül attól, hogy az első vagy második helyen adta meg ezt a nemzetiséget. Ezt azonban már a mostani kormányra hagyja, bár a kérdőívet és a népszámlálás módszereit az előző, Smer vezette kormány alatt dolgozták ki, amelynek a Most-Híd is tagja volt.

ravasz
Fotó:  TA3 repro
Ravasz: A választók a kormány más döntései miatt nem értékelték a magyarságért végzett munkánkat.

A kérdésben láthatóan nem jártas műsorvezető így szabad teret adott a két vitázónak, kiknek véleménye szöges ellentétben állt egymással szinte mindegyik népszámlálást érintő kérdésben.

Gyimesi főképpen azt sérelmezte, hogy Ravasz kijelentése ellenére papíron, azaz törvényben vagy rendeletben semmi sincs arról, hogy a második nemzetiség milyen súllyal esik majd latba például a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának szabályozásakor. Gyimesi kijelentette, hogy a magyarság és a többi nemzeti közösség számára az a legjobb, ha pontosan tudható, hogy hány személy tartozik körükbe. Ravasz kifejezte bizodalmát abban, hogy második nemzetiség olyanok számára is lehetőséget ad egy kisebbséghez tartozáshoz, akik eddig csak szlováknak akarták vallani magukat.

sad
Fotó:  TA3 repro
Gyimesi: Ravasz mellszobrot érdemelne, ha jól előkészítette volna a népszámlálás nemzetiségi részét.

A televíziós vitát mindinkább udvarias sértegetések  kezdték tarkítani, Gyimesi mellszobrot emlegetett Ravasszal kapcsolatban, aki pedig Gyimesit vádolta szakmaiatlan félrevezetésekkel.

A műsor második része általános, a szlovákiai magyarságot érintő kérdések megvitatásával telt, ahol szintén folytatódott a OľaNO és a Most-Híd között már évek óta tartó szembenállás megjelenítése. Szóba került például a kettős állampolgárság kérdése, amelyben Gyimesi szerint a mostani kormány többet igyekezett már tenni, mint Ravasz pártja az egész elmúlt választási időszakban. Ugyanígy megemlítette, hogy a jelenlegi kormány programja olyan célokat is tartalmaz, amelyet a Most-Híd meg sem mert említeni a koalíciós partnereinek. Elmondása szerint elsősorban a beígért, kisebbségek jogállását szabályozó törvényre gondolt. Ravasz az előző kormány munkájával kapcsolatban annyit elismert, hogy a magyarság képviseletében végzett munkájukat a választók előtt elhomályosíthatták az akkori kormány más intézkedései.

A műsor utolsó részében még visszatértek a népszámlálás kérdéséhez, amikor is elhangzott, hogy mindkét oldal nyílt levelet fogalmazott meg a kormány felé. Gyimesi kipellengérezte az egykori kormányfőt, Iveta Radičovát, aki szerinte azt sem tudta, hogy mit ír alá Ravaszék kérdőívén. Ezt Ravasz azzal zárta le, hogy Gyimesi az, aki nem tudja, hogy mit beszél.

A televíziós vita dinamikája, illetve az emocionálisan kissé felfokozott hangulata ellenére rendkívül hasznos volt. Nem csak azért, mert a szlovák közvélemény is értesült a felvidéki magyarságot érintő politikai-közéleti kérdésekről, de a magyar közösség számára is sok témát jelenített meg viszonylag rövid idő alatt. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.