2021. január 26., 17:00

Az MKP, illetve az Összefogás politikusai civilekkel jegyzett közös nyílt levélben kérik a kormányfőt, egyeztessenek a kettős identitásról

Több ismeret felvidéki magyar politikus, köztük Forró Krisztián, az MKP, illetve Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke is aláírta azt a nyílt levelet, melynek írói azt kérik a kormányfőtől, előzze meg társadalmi egyeztetés a kettős identitás mint nemzetiségi kategória bevezetését. 

népszámlálás
Fotó: TASR

Mivel erre a népszámlálás indulásáig már vajmi kevés az idő, így a levél jegyzői azt szeretnék, hogy

a 2021-es népszámláláson a kettős identitás ne legyen kifejezhető.

 

A közelgő népszámlálás ügyében fordulunk Önhöz. A nemzetiségek számára ez az esemény kulcsfontosságú, hiszen tízévente van lehetőségünk megtudni, milyen állapotban vannak közösségeink. A népszámlálás eredményétől függenek többek közt a nemzetiségek nyelvi jogai.  Engedje meg, hogy ezúton is megköszönjük, hogy a kormány a nemzetiségek érdekében nyomban cselekedett a népszámlálás asszisztált részének elhalasztásakor.

- áll a levélben. 

(...) Azt az állapotot, amikor a nemzeti közösségek nem tudhatják, hogyan értelmezik majd az így kapott eredményeket, nem nevezhetjük másnak, mint jogi bizonytalanságnak, mely ellenkezik a jogállamiság alapelvével. A szabályozás beláthatatlansága ahhoz vezethet, hogy kevesebben vallják meg nemzetiségüket, mint akkor, ha csak egy nemzetiséget lehetne megadni. A nemzeti kisebbségek igencsak kedvezőtlen asszimilációs folyamatokkal küzdenek. Félő, hogy a kettős identitás kérdése ezeket a problémákat tovább mélyíti. Ahogy rámutattunk, a nyelvi jogok a népszámlálás eredményéből következnek, a kisebbségi jogok törvényi szabályozása viszont nem reflektál a kettős nemzetiség bevezetésére. Nyelvi jogaink így jogi bizonytalanságba kerülnek, a kétnyelvűség kiterjesztése helyett végső soron még az eddig kivívott jogainkat is elveszíthetjük.

A levél azzal zárul, 

(...) a fentebb ismertetett okok miatt azt kérjük Öntől, ha már az asztalon van a népszámlálás témája és a nemzetiség érzékeny kérdését is megnyitottuk, éljen pozíciójából fakadó lehetőségeivel annak érdekében, hogy a Statisztikai Hivatal a népszámlálás során térjen vissza az eddig bevált egy nemzetiség megjelölésének lehetőségéhez.
A levél aláírói között találjuk Forró Krisztiánt, Mózes Szabolcsot, Mézes Rudolfot, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnökét, Bárdos Gyula CSEMADOK-elnököt, Berényi Józsefet, Csáky Pált, Nagy Józsefet, Orosz Örsöt, valamint több polgármestert, önkormányzati képviselőt és civilt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.