2020. augusztus 7., 08:01

A felháborodás célt ért: A kulturális tárca vezetője találkozik a magyarok képviselőjével

Ahogy azt portálunk csütörtökön, a kora esti órákban egy kormányzati forrásból megtudta, Natália Milanová (OľaNO) kulturális miniszter találkozni szeretne Bukovszky László kisebbségi kormánybiztossal. Forrásunk a ma7-nek elmondta, a miniszterasszony „le szeretné csillapítani a kedélyeket”.

Bukovszky László és Natália Milanová

Mint ismeretes, a kulturális minisztériumban augusztus 1-jei hatállyal felszámolták a kisebbségek kultúrájával foglalkozó osztályt, és egy átalakításnak nevezett folyamat eredményeként besorolták az újonnan létrejött „többpólusú politikák osztálya“ alá, ahol egy kalap alá kerültek az államnyelvi részleggel, valamint a külföldi szlovákok részlegével. Az államnyelvi részleget a tevékenysége miatt a közbeszéd már évek óta mint nyelvrendőrséget tartja számon.

Az átszervezés úgy történt, hogy arról még a kisebbségi kulturális osztály vezetője sem tudott, s akinek így a munkahelye is megszűnt. A koronát az egész folyamatra további meghökkentő lépések tették fel. A kisebbségi kultúrával foglalkozó alrészlegnek nincs magyar alkalmozottja, s bár hihetetlen, de az egész osztály vezetésével azt az Oľga Škorecovát bízták meg, aki eddig a nyelvrendőrséget vezette.

Az átalakítás híre gyorsan szétfutott a sajtóban, és a közvélemény nyomásának is köszönhető, hogy augusztus 6-án – az ügy megnyugtató megoldása érdekében – már kezdeményező lépéseket tett a minisztérium: a kulturális tárca vezetője találkozni kíván Bukovszky László kisebbségi kormánybiztossal.

Információink szerint Natália Milanová a szabadságát tölti, ám ennek ellenére beosztottjai fontosnak tartották tájékoztatni őt a helyzet feszültté válásáról. Bukovszky László, kisebbségi kormánybiztos  szintén a szabadságon van, amely augusztus 10-én, hétfőn ér véget, így forrásuk szerint a találkozó a jövő hét második felében jön létre.

Mit tennének a pártok? Kivárás, javaslat, számonkérés!

A találkozó tényétől függetlenül megkérdeztük a jelentősebb szlovákiai magyar pártok vezetőit, hogy ők, hogyan látják a helyzetet.

Forró Krisztián (MKP): Bízom benne, hogy csak átszervezésről van szó. Feltételezem, az új miniszterasszony nem akar az előző kormány által odaültetett személyekkel dolgozni. Természetesen, amennyiben kiderül, hogy az átszervezés hatásaként a Szlovákiában élő magyarság érdekei háttérbe szorulnak vagy sérülnek, elégedetlenségünknek hangot fogunk adni.

Sólymos László (Most-Híd): A Bukovszky László vezette kisebbségi tanács a múlt heti ülésén a kulturális tárcánál történtek kapcsán elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítja a minisztert, hogy mielőbb rendezze az ügyet. A kisebbségi kormánybiztos a napokban személyesen is találkozik a tárcavezetővel. Magyarázatot várunk arra, mi történik a minisztériumban. Sajnos a jelenlegi kormánynak nem ez az első olyan lépése, ami ellenünk, szlovákiai magyarok ellen irányul. Elég csak az állampolgárságról szóló törvényt említenem. A tárcaközi egyeztetésre benyújtott tervezet nem oldja meg a magyarok problémáját, nem állítja vissza a 2010 előtti állapotot. Ezeket a témákat pénteken sorra kerülő hárompárti találkozón is megnyitjuk, mert úgy gondoljuk, eljött az ideje annak, hogy közösen lépjünk fel. Nem engedhetjük, hogy, amit az elmúlt időszakban felépítettünk, fokozatosan lerombolják.

Mózes Szabolcs (Összefogás): Mi már levélben megkerestük a miniszterasszonyt, s ebben leírtuk, hogy miért volt rossz lépés a kisebbségi kultúrák osztályának a bezárása. Továbbá találkozót kértünk, mivel két hónappal ezelőtt erre már volt lehetőségünk, ahol Milanová részéről elhangzott, hogy ha bármilyen észrevételünk van, akkor keressük őt. Ez az újabb találkozó remek alkalom lenne a kialakult helyzet véleményezésére és a megoldásra tett javaslatunk bemutatására. A javaslatunkat pártszinten is készek vagyunk megtenni, hiszen olyan, a kultúrateremtésben nagy tapasztalatot szerzett tagjaink vannak, mint Orosz Örs – mégis szeretnénk, ha egy társadalmi vita eredményeképpen határozhatnánk meg, hogy mi a minisztériumban működő kisebbségi kultúra osztályának fő feladata. Erről a 2018-ban létrejött osztály tevékenységéről ugyanis eddig nem sokat lehetett tudni, így az eredményeit sem lehetett nagyon látni. Ezért fontos azt is megfogalmaznunk, hogy mit várunk el egy ilyen egységtől, a tevékenység és a célok területén is. Tehát nem csak kritizálni akarjuk a mostani megszüntetést, hanem konstruktív javaslatot is akarunk tenni a jövőt illetően. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.