2020. július 25., 11:01

A Comenius Egyetem utánamegy Matovič szakdolgozatának

A pozsonyi Comenius Egyetem illetékesei belső vizsgálatot kezdeményeznek, hogy kiderítsék, kik ültek abban a bizottságban, amely előtt a kormányfő 22 évvel ezelőtt megvédte a diplomamunkáját.

Fotó: TASR
Az ülésterembe visszatért kormányfő megtapsolja Mazurekék "helytállását"!

A Sme napilap számolt be arról a vizsgálatról, melyet a Comenius Egyetem vezetősége kezdeményezett, nyilván azért (is), hogy a Matovič-botrányban, ha csak áttételesen is, de besározódó egyetem nevét tisztára mossák. Az egyetem vezetősége azt szeretné kideríteni, kik foglaltak helyet abban a bizottságban, amely előtt az ország későbbi miniszterelnöke megvédte diplomamunkáját.

Az illetékesek azt mondják, ha megtalálják a megfelelő jegyzőkönyvet, abból kiderül, milyen eredményekkel zárult Matovič diplomavédése, záróvizsgája, milyen értékeléseket kapott, ki volt a témavezetője és a szakdolgozatát bíráló opponense, illetve azon bizottság összetétele is, akik előtt letette a záróvizsgáit.

Az opponens szerepe itt különösen fontos.

Mivel azt nem a diák, hanem általában a témavezető vagy a tanszék választja ki, a témában jártas szakértőként független értékelést tud adni az elkészült szakdolgozatról, s többek közt az ő feladata is, hogy kiszúrja, ha az adott dolgozat plagizált.

Radomír Masaryk, az egyetem külső kapcsolatokért felelős munkatársa azt mondja, nincs rá semmi ok, hogy a személy neve rejtve maradjon. Személye azért is különösen érdekes, mert maga a miniszterelnök ismerte el a Sme-nek, hogy 1998-ban, mikor végzett az egyetemen, együtt kirándult az opponensével. Ez az egyetem több tanára szerint is felvet bizonyos összeférhetetlenségi kérdéseket, hiszen a szakdolgozó elvileg nem tudhatná, ki lesz az opponense. Nyolc évvel korábban viszont azt mondta egy tévéinterjúban, hogy a témavezetőjével kirándultak akkor, hiszen az jó barátja volt akkoriban az egyetemen. A lap szerint valószínűleg a kar akkori dékánjáról, a tavaly elhunyt Jozef Komorníkról van szó, akinek fiával ma is igen jóban van a miniszterelnök. Pavel Komorník azonban tagadja, hogy valaha is kirándultak volna Matovič-csal. A kormányfő néhány napja azt mondta, bizonyára tévedett, mikor nyolc évvel ezelőtt úgy emlékezett, témavezetője is ott volt velük a tengernél.

A szükséges dokumentációt nem lesz könnyű előkeríteni, állítja az egyetem. Mivel 22 éves anyagokról van szó, azok valahol a malomvölgyi központi archívumban lehetnek.

Michal Greguš, az érintett kar dékánja azt mondja, akár náluk is megtalálhatóak ezek az információk,  ezeket "igyekszik is minél hamarabb előkeríteni".

A miniszterelnök 2012-ben maga ismerte el, hogy egy sort sem írt meg a szakdolgozatából, hiszen számítógépbe testvérének egy barátnője gépelte be, bár az ú saját jegyzeteiből. A miniszterelnök akkor azt mondta, ez a lány is ott volt azon a horvátországi kiránduláson.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!