2022. december 16., 20:21

140 éve született Kodály Zoltán

December 16-án született Kodály Zoltán Vilmos háromszoros Kossuth-díjas, valamint kiváló művész címmel kitüntetett magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja. Születésének 140. évfordulóját a lelki szülőváros, Galánta színes programsorozattal, koszorúzásokkal, konferenciával, hangversenyekkel, filmvetítéssel ünnepli.

Kodály Zoltán
Fotó: szekesfehervar.hu

Kodály Zoltán a huszadik század egyik legismertebb magyar zeneszerzője és népzene-kutatója. Nevét együtt emlegetik Bartók Béláéval, akivel élethosszig együttműködve talán mindenki másnál többet tettek a magyarság és a környező népek népzenei hagyományainak megőrzéséért és megismertetéséért - saját szerzeményeik által is.

Kodály Zoltán, aki talán minden idők legnagyobb zenepedagógusa, 1882. december 16-án született Kecskeméten. Gyermekkorát egy ideig Szobon töltötte, majd a család Szobon, Galántán és Nagyszombatban telepedett le – az édesapa állomásfőnök volt ezeken a településeken.

Kodály Zoltán Galántát tartotta lelki szülővárosának, ide köthető az első saját készítésű hangszer, az első zenei élmények, a népiskolai tapasztalatok, a környék szolgálólányainak éneke, nótája és a Mihók cigányok gyerekeivel való zenei „bandázás” emlékei. Kodály mindig szívében viselte a Mátyusföldet, mindig nagy szeretettel írt és beszélt Galántáról, Vágáról, Taksonyról, Nádszegről. Élete során többször visszatért erre a településre.

1905-ben tért vissza először Galántára, amikor népdalgyűjtésbe kezdett. További emlékek szerint 1931-ben is járhatott még Galántán Polák Kálmán kántortanítónál. Kodályt 1943. május 30-án avatták Galánta díszpolgárává.

A legszebb zenét is hiába, vagyis csak a külföldnek írjuk, ha nem hozzuk előbb a magunk népét olyan karba, hogy meg is értse, amit írunk”

– tartotta Kodály mester, akinek zenei nevelési koncepciója ma a magyar zenei köznevelés alapját jelenti. Az ő zenepedagógiai módszerére épült fel a Cseperedő program Ringatója is, elmondható, hogy a Kodály-módszer napjainkig életben van. Kodály nevét iskolák, kórusok őrzik, emléke sosem lesz elfeledett míg él a magyar, míg él a magyar népdal.

A lelki szülővárosban, Galántán háromnapos nagy programsorozattal készültek a születés 140. évfordulójára. December 16-án a nemzetközi Kodály kórusok találkozójára a Pécsi Nosztalgia Kórus érkezik. A Galántai Kodály Zoltán Daloskörnek Józsa Mónika vezényel. December 17-én Kodály konferenciát tartanak a galántai neogótikus Esterházy kastélyban, ahol a Kodály örökség galántai gondozóinak nevében Mézes Rudolf tart majd előadást, Kodály Galántájáról Józsa Mónika beszél, míg Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy Pongrácz Zoltán életéről és munkásságáról értekezik. Az ünnepségsorozat alkalmából sor kerül a mi Kodályunk című díjnyertes dokumentumfilm első részének ősbemutatójára is Galántán, ezidáig ezt a filmet nem láthatták a Mátyusföldön. A galántai Kodály Zoltán iskolák diákjainak a Péczely Sarolta által ajándékozott Kodály dokumentumfilmet mutatták be december 16-án. Az ünnepségsorozatot december 18-án a hagyományos ünnepi karácsonyi hangversennyel zárják, amelyen a pécsi és a galántai Kodály kórusok lépnek fel.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.