magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. június 11., 07:44

Új területek kaptak védettséget a Komáromi és az Érsekújvári járásban

Öt újabb területet nyilvánítanak védetté Szlovákiában. Júliustól védett terület lesz a Nagytapolcsányi járásban található Vinište, a Nagyrőcei járásban található Bradlo, a Komáromi járásban található Dérhídja (Nagykeszi mellett) és a Naszvadi homoki gyepek, valamint a Komáromi járás és az Érsekújvári járás határán található Szentgyörgyhalma (Muzsla és Búcs között) is. Az erről szóló dokumentumot a szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

A védett területek gyarapításával a környezetvédelmi minisztérium az Európai Bizottság felhívására reagált. A felsorolt területek átfedésben vannak nyolc európai jelentőségű területtel.

Védetté nyilvánításuk hozzájárul a Szlovákia által vállalt kötelezettségek teljesítéséhez

– áll a zöldtárca által kiadott közleményben.

A Naszvadi homoki gyepek

az Alsó-Vág menti madárvédelmi terület része. Olyan védett élőlények biotópjai találhatók itt, mint a gomolyos kőhúr, a kisvirágú habszegfű, vagy a sisakos sáska. A területet két övezetre osztották fel. A C övezet harmadfokú, a D övezet másodfokú védettséget fog élvezni.

Szentgyörgyhalma

a komáromi járásbeli Búcs (Búč) és az érsekújvári járásbeli Muzsla (Mužla) községek határában található, 103,10 hektáros terület. Olyan védett növények élnek itt, mint a kisfészkű aszat, a fátyolos nőszirom vagy a szártalan csüdfű. Szentgyörgyhalma harmadfokú védettséget élvez majd.

Dérhídja

térségét azért nyilvánítják védetté, hogy eredeti állapotukban őrizzék meg az itt található sós mocsarakat és sós talajú réteket. Ezt a területet is két övezetre osztották fel, az egyik negyed-, a másik harmadfokú védettséget fog élvezni.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.