2024. április 13., 15:25

Tisztítsuk meg a környezetünket - KÉPEKKEL

A Föld napja alkalmából szervezett szemétszedésnek több éves hagyománya van Medve községben, így nem volt kérdés, hogy idén áprilisban is megrendezésre kerüljön.

Közösségi akció
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: Mátis Rudolf

Az idei kezdeményezés a Csallóköz Natúrpark szervezethez köthető, amely a Duna-mente megtisztítását – Somorjától egészen Csicsóig – tűzte ki célul. Medve község is csatlakozott ehhez az akcióhoz, a lelkes jelentkezők szombaton reggel több csoportra osztódtak, hogy aztán megtisztítsák a kanális partokat, töltéseket és szélfogókat.

Közösségi akció
Fotó:  Mátis Rudolf

 

Egészen megdöbbentő és elszomorító látvány tárult a résztvevők elé. Egyes elszigetelt erdős részeken a fürdő-és hálószobák szinte teljes berendezései voltak kidobva, az elhasznált abroncsokról és a műanyag palackokról pedig már nem is beszélve.

A Szlovákiát Magyarországgal összekötő út mentén – azon belül is a pénzváltó környékén – a legsúlyosabb a helyzet, még annak ellenére is, hogy az utóbbi időben az útfelújítás miatt jelentősen csökkent a forgalom az érintett útszakaszon.

Több tucat zsák szemét gyűlt össze, ami tekintettel ara, hogy nem egész egy évvel ezelőtt tartottak hasonló akciót, egészen elszomorítónak mondható. Az embereknek így a legkényelmesebb, és úgy állnak az egészhez, hogy nem az ő kidobott szemetükön fog múlni a föld jövője.

A kidobott hulladék azonban amellett, hogy negatív hatással van a természetre, olykor rendkívül kellemetlen pillanatokat tud okozni. Számos bejelentés érkezett már a kellemetlen szagok miatt, melyet a felhalmozódott hulladék okozott. Többek között ezért is indult el több évvel ezelőtt ez az akció, ami amellett, hogy valami jót tehetünk a környezetünkért még a falu lakosságát is összekovácsolja.

Közösségi akció
Fotó:  Mátis Rudolf

 

Az idei évben is több tucatnyian vettek részt a szemétszedésen, a község különböző szervezetei képviseltették magukat.

Többen jelen voltak például a vadász, illetve a nyugdíjas szervezetből, valamint a helyi ifjúsági szervezet több tagja is bekapcsolódott az akcióba.

A hulladék gyűjtése nagyjából 11:00-ig tartott, ezt követően az önkéntesek a községháza teraszán fogyaszthatták el a jól megérdemelt vadgulyásukat. Ahogy Kulacs László, Medve község polgármestere is elmondta, folytatni szeretnék ezt a hagyományt, és a jövő évben is számítanak az önkéntesek segítségére.

 

Közösségi akció
Galéria
+15 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.