2023. december 7., 08:34

Sikertörténet: A nulláról kezdve ma már Olaszországba is szállítják a préselt ipari hulladékot

Ekecs község külső területén egy a Csallóközben, de még Szlovákiában is különlegesnek számító vállalkozás működik, melynek fő profilját az ipari hulladékokkal kapcsolatos munkálatok adják.

Ipari hulladék
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Mátis Rudolf

Bogár Péter ekecsi lakos, aki a Szlovák Műszaki Egyetem nagyszombati kirendeltségű anyagmérnöki szakán végezte tanulmányait, szakdolgozati kutatásait az újrahasznosítással kapcsolatos témában folytatta. Tudatosan választotta ezt az irányt, a későbbikben mindenképp ezen a területen szeretett volna elhelyezkedni. Nem sokkal később Ekecsen elindította vállalkozását, ahol ipari hulladékokkal kereskedett. Bizonyos idő elteltével a portfóliójuk tovább bővült, az ipari hulladékok feldolgozásának egyes fázisait már maguk látták el. A termelés beindulásával és az egyre több megrendelés hatására tovább terjeszkedtek, Ekecs Nagygólyás részén vásárolták meg a Lakszakállasi Egyesült Földműves Szövetkezetek (JRD) egyik telepét. Ezzel új időszámítás vette kezdetét a cég életében. A területen található hangárakat felújították, és a hulladék feldolgozásához szükséges korszerű gépekkel szerelték fel. Bogár Péter portálunknak röviden ismertette a feldolgozás munkafolyamatát.

Kapcsolatban állunk cégekkel, ahonnan az ipari hulladékot felvásároljuk. Kamionokkal szállítják Ekecsre, a feldolgozás itt veszi kezdetét. Fontos megjegyeznem, hogy mi nem végezzük el a teljes újrahasznosítást, annak csupán egy bizonyos szakaszát. Az ipari hulladék a darálóba kerül, ami durva méretűre őrli azt. Ezt követően a durvára darált szemcsék egy úgynevezett Big-Bag zsákba kerülnek, és készen állnak a szállításra”

- jegyezte meg a vállalkozás alapító tulajdonosa

Ipari hulladék
Fotó:  Mátis Rudolf

Az ekecsi cég többféle ipari hulladékot is felvásárol. Televíziógyártás közben elképzelhetetlen, hogy ne készüljenek hibás, sérült darabok, sokszor a készülék műanyag hátlapján keletkeznek karcolások. A vállalat az ilyen hibás elemek felvásárlására specializálódott. Másik fő importcikkük az autó vagy más elektronikai cikkek gyártásánál használt úgynevezett műanyag tálcák. Ezeken bizonyos elemek, mikrochipek találhatók, eltávolításukat követően a tálca feleslegessé válik, így már műanyag hulladéknak tekinthető. Ezeket ledarálják, majd külföldre exportálják, ahol megtörténik a teljes újrahasznosítás.

Ipari hulladék
Fotó:  Mátis Rudolf

Bogár Pétertől megtudtuk, legtöbbet Magyarországra, Lengyelországba és Olaszországba szállítanak, azonban más külföldi vállalatok képviselőivel is kapcsolatban állnak. Érdekes módon ezidáig a koronavírus-járvány alatt zárták a legjobb időszakot. Elsőre meglepődhetnénk, azonban ha jobban a dolgok mögé nézünk, megtaláljuk a választ.

A munkavállalók home officera, a diákok pedig online oktatásra tértek át. Ehhez elengedhetetlen a számítógép és a különböző elektronikai termékek, az ilyen készülékeket gyártó üzemek forgalma a többszörösére ugrott, ezzel párhuzamosan nőtt a selejtes áruk aránya is, így nagyobb mennyiségben vásárolhattak ipari hulladékot.

Beszélgetésünk során a műanyag palackok feldolgozásáról is szó esett. A községekben sárga zsákban gyűjtik a palackokat, ezt követően az A.S.A. Slovensko jóvoltából az albári hulladéklerakóba kerülnek. Manuális módszerrel rendkívül nehéz és időigényes a flakonok osztályozása, nagyobb újrahasznosítással foglalkozó cégek azonban már olyan berendezésekkel rendelkeznek, amelyek színek szerint hatékonyan válogatják szét a palackokat. És hogy miért van erre szükség? A különböző árnyalatú műanyag palackok eltérő értéket képviselnek.

Az átlátszóak a legértékesebbek, a préselés után ezeket tudják a legkönnyebben és a legjobb áron értékesíteni. A flakonokat ugyanis több száz kilós bálákká préselik össze annak érdekében, hogy minél több elférjen a kamion rakterében. A vegyes színű palackokból álló bálákért kevesebb pénzt kapnak, és a kereslet is mérsékelt irántuk.

Az ekecsi cég tovább terjeszkedne, egy másik, Egyesült Földműves Szövetkezetek által tulajdonolt épületegységet vásároltak meg a közelmúltban. Szükség is lesz bővülésre, a telep udvarán halmokban állnak a feldolgozásra váró ipari hulladékok. A vállalkozás a siker útjára lépett, pár év múlva akár Szlovákia, vagy Európa szerte ismert vállalattá nőheti ki magát.

Ipari hulladék
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.