2022. május 30., 14:50

Nem tudták, ki tehet valamit, így inkább nem tettek semmit a Sajó ügyében

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, hogy beszámoljon magyarországi kollégájával, Nagy Istvánnal folytatott mai online tárgyalásáról.

budaj
Budaj minden felelősséget a sajtótájékoztatón jelen nem lévő Richard Sulíkra hárította
Fotó: Filip Salus

A felvidéki magyarok körében nagy várakozás előzte meg a sajtótájékoztatót, hiszen a Sajó katasztrófájával kapcsolatosan már nem hetek, hanem hónapok óta folyik a ködösítés és időhúzás, miközben a folyó vize most már nemcsak jól látható elszíneződésében, hanem az élővilág szinte teljes kipusztulásával jelzi az emberi mulasztás szemmel látható és kézzel fogható eredményeit.

Budaj miniszter a sajtótájékoztatón leltárt készített arról, hogy a tétlenség három hónapja alatt mit sikerült megtudni. Többször elismételve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sajó szennyezésével kapcsolatban a gazdasági tárca lett volna jogosult és hivatott eljárni, mivel a szennyezés a Siderit bánya területéről érkezik, s a bánya a gazdasági minisztérium fennhatósága alá tartozik.

Megtudtuk, hogy a szennyeződés már elérte Magyarországot is, ahol a Sajó 80 kilométeres szakaszon folytatja útját, mielőtt vize beletorkollna a Tiszába. A fő szennyeződést a kénvegyületek és a nikkel kiugróan magas értéke jelenti, amely fatálisan befolyásolta a folyó élővilágát. Mindezt immár a kompetens szervek három hónapja tartó passzivitása mellett – emelte ki Budaj.

A környezetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón gyakran úgy beszélt, mint egy ellenzéki politikus, hiszen közvetve és direkt módon is kormánybeli kollégája, Richard Sulík számlájára írta a folyó megmentése körüli visszásságokat.

Lapunk kérdésére, hogy Sulík mivel indokolta ezt a passzív magatartását, a környezetvédelmi tárca vezetője elmondta, ha miniszter nem érezte, hogy a gazdasági tárcát érintenék a másodpercenként 20 liternyivel ömlő szennyezett Sajó-vízzel kapcsolatos problémák. Ezek, Budaj elmondása szerint akkor kezdtek el mérséklődni, amikor a környezetvédelmi miniszter egy április végi kormányülésen interpellált az ügyben, és kérte a kormányt, hogy határozza meg végre, ki is a jogosult ebben az ügyben eljárni.

A kormány ekkor adott szabad kezet Budajnak, aki mint mondta, a kabinet azonnal 200 ezer eurót szabadított fel, megteremtve ezzel a kármentési és helyreállítási munkák kezdeti alapját.

Budaj feltette a költői kérdést, ha ilyen rossz a helyzet egy folyó szennyeződése esetében, akkor vajon mennyire lehetünk biztosak abban, hogy egy esetleges atomerőművel kapcsolatos problémára megfelelően tudnának intézményeink reagálni?

A panaszlista felsorolása után derült ki, hogy a hétfőn 9 órakor kezdődött online megbeszélés magyarországi miniszter kollégájával lényegében arról szólt, hogy a szlovák fél felvázolta és „magyarázta” a helyzetet, amely még jóval a magyarországi parlamenti választások előtt kezdődött, és csak akkora kezdte valamilyen értelmes tevékenység jeleit mutatni, amikorra Budapesten már a régi-új miniszter beiktatására is sor került.

Ha nem lenne szélsőségesen megdöbbentő a helyzet, azt is mondhatnánk, hogy nagyon sok szennyezett víz lefolyt addig a Sajón, míg Pozsony érdemben reagált és május utolsó hétévégéjén végre megkezdődtek a munkák. Budaj elmondása szerint Nagy István kimondottan megértően állt a Szlovákiában kialakult helyzethez és a mielőbbi megoldásra helyezte a hangsúlyt, amit Budaj megkönnyebbüléssel nyugtázott és a jelenlevő újságíróknak példaként állította, hogy Nagy István miniszter kinevezése után azonnal elkezdett a problémával foglalkozni.

Kíváncsian várjuk, hogy Ján Budaj szavaira fog-e érdemben válaszolni a gazdasági minisztérium, mi mindenesetre feltesszük a kérdéseinket, és a ma7.sk olvasóit haladéktalanul tájékoztatni fogjuk ezekről.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.