2022. május 27., 19:36

Végre elkezdődik a helyreállítási munka az alsósajói bányában

Szombaton (május 28.) kezdődnek a helyreállítási munkák az alsósajói  (Rozsnyói járás) bányában, melyeknek köszönhetően jelentősen csökkenhet a Sajóba kerülő szennyezett bányavíz. Erről a Vasércbányák állami vállalat tájékoztatott, amely pénteken aláírta a szerződést a kivitelezővel.

2022-05-05 Sajó, szennyezés, vízszennyezés, környezeti katasztrófa
Fotó: Fábián Gergely

„A bányászati helyreállítás társaság olyan munkákat végez a régi vasércbányában, amelyek megakadályozzák, hogy a bánya felsőbb szintjeiről víz folyjon az alsóbb szintekre, ahonnan magas ásványianyag-tartalmú vizet szorít ki” – közölte az állami vállalat. A munkát várhatóan 15 nap alatt végzi el.

A várakozások szerint ha a beavatkozás sikeres lesz, körülbelül 80 százalékkal kevesebb magas ásványianyag-tartalmú bányavíz jut a Sajóba. Ezt az eljárást a régi bánya átvizsgálása és az azt korábban működtető, jelenleg felszámolás alatt levő Siderit Kft. irattárában található dokumentumok áttanulmányozása után választották.

A Sajót február közepén színezte vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

A Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.