2021. január 9., 07:45

Miért fontos szelektálni a konyhai hulladékot?

Évente az EU-ban személyenként 170 kg hulladékot kellene kidobni a háztartásokból. Szlovákiában ez az arány fejenként 100 kg. Az önkormányzatok, üzletláncok és mindenki, aki becsületesen szelektál képes a szennyezettséget minimalizálni, ezzel pedig hozzájárul a biológiai hulladék feldolgozásához.

Fotó: pixabay.com

Szakértők szerint világviszonylatban a biohulladék 40-60% része a kommunális hulladéknak. Abból a 60% konyhai hulladék, ami a kukákban landol. A Földre rossz hatással van a konyhai hulladék, kiváltképp azzal, hogy a szemétdombokra jut, ahol bomlik és kellemetlen szagokat áraszt. Így hulladékgázok (metát, nitrogén és kéngáz) keletkeznek, amelyek hozzájárulnak a természet, levegő, víz és a föld szennyezettségéhez.

Mi tartozik a konyhai hulladékos kukába? Minden csomagolás nélküli élelmiszer: zöldség és gyümölcs héja, amelyet lepucolunk, de a rohadó zöldség és gyümölcs is, valamint a kávé és tea tasakok, amelyek nem műanyagból vagy alumíniumból vannak. Ide tartozik a tojás és a héja, péksütemények, (folyékony) ételmaradékok, húsok, halak maradékai, tejtermékek és azon élelmiszerek, amelyeknek lejárt a szavatosságuk. Amelyeket nem említettünk, azon dolgok vagy a kommunális, vagy pedig a szelektált hulladék közé sorolhatók.

Hulladékgyűjtés
Fotó: pixabay.com

Az elhasznált konyhai olajokat és zsiradékokat külön kell gyűjteni. Leadásra megfelelő minden fajta konyhai olaj és zsiradék (napraforgó, repce, pálma stb.), azonban a legfontosabb az, hogy ne tartalmazzon durva szennyeződést (vizet, ételmaradékot). Az elhasznált olaj és zsiradék leadható zárt műanyag üvegekben az arra kijelölt kukában. Ezzel nemcsak környezetünket védjük, de megakadályozzuk a szennyvízcsatorna és a lefolyó dugulását, a rágcsálók szaporodását és a talajmenti vizek szennyezését is.

Bős város polgármestere is jó példával áll elő, hiszen náluk is működik a biohulladék gyűjtése.

Az önkormányzatnak biztosítania kell azt, hogy a biohulladékot és a háztartási hulladékot is elvigyék a településről. "Már egy éve működik Bősön a gyűjtőudvar, ahol 120 literes edényekben gyűjtjük a hulladékot, amelyet bizonyos időközönként kiürít az a cég, akikkel szerződést kötöttünk. Egy darab 120 literes edény kiürítése 18 euróba kerül. A gyűjtőudvar a lakosok számára is nyitva áll. Ezen kívül pályáztunk 1800 darab házi komposztálóra, amelyet leginkább a családi házaknál tudnának a lakosok kihasználni. A lakótelepen élők számára pedig nagyobb gyűjtőedényekre pályáztunk, hogy ott is lehessen szelektálni a szemetet” – mondta el portálunknak Fenes Iván, Bős város polgármestere.

A lakosságnak annyit kellene fizetnie a hulladékért, amennyiért azt semlegesítik. Mindamellett mindenütt drágul a hulladék, mert az illetékek megnövekedtek, ugyanis elég magas százalékérték van kikiáltva a hulladék elhelyezésére.

Annyi azonban bizonyos, ez a megoldás elősegíti a Föld fellélegzését és élhetőbbé teszi ezáltal környezetünket.

Megosztás
Címkék