2021. november 22., 20:00

Januártól indul a betétdíjas műanyagpalackok forgalmazása

Január elsejétől 15 centes plusz díjat rónak ki a PET-palackokra és fémdobozokra, azt várva ettől, hogy a 60-65% körüli újrahasznosítási arány 2025-re eléri a 90%-ot. A környezetvédelmi szempontból üdvös kezdeményezésnek azonban már most látszik, lesz néhány buktatója.

Fotó: pixabay.com

Néhány évvel ezelőtt környezetvédelmi előadást tartottam alsó tagozatos gyerekeknek. Igyekeztem minden bonyolultságot mellőzni, egyetlen aprócska célom volt csupán, az, hogy megértsék, miért kell elsétálni a következő kukáig, nem pedig a bokor alá hajítani a csoki papírját, vagy a pillepalackot. 

Kolumbusz kólája

Ez ugyanis nem olyan természetes dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Elég sétálnunk egyet a lakhelyünkhöz legközelebbi erdőben, hogy lássuk, így van ez a PET-palackokkal is. Nem tudunk elmenekülni előlük, a műanyagnak ugyanis megvan az a rossz tulajdonosága, hogy nagyon lassan bomlik le (azt most hagyjuk, hogy a lebomlás után maradó mikrorészecskék is mekkora környezeti terhelést jelentenek). Csak egy példa! Ha Kolumbusz Kristóf 1492 októberében a jól végzett munka örömére egy palack jéghideg kólával koccintott volna a Santa Maria első tisztjével, majd az üres PET-palackot hanyagul lehajítja a bahamai homokba, az csak a múlt század ötvenes, hatvanas éveire bomlott volna le végleg. Nyilván függ a környezettől, de egy átlagos PET-palack élettartama 400-450 év! A szlovák piacra évente belép nagyjából 35 ezer tonna műanyag palack, az újrahasznosítási arány pedig 60% körül van. Egyszerű egyenlet ez, elkeserítő eredménnyel. 

Hasznos újrahasznosítás

A szaktárca alatt működő Környezetpolitikai Intézet felmérése szerint az ország lakosságának 95%-a támogatja a betétdíjas palackok és dobozok bevezetését. Az Európai Unióban átlagosan 65% körül alakul az újrahasznosítás mértéke, de azokban az országokban, ahol létezik betétdíj, ezek a mutatók jóval magasabbak, nem ritkán 90% felettiek, bár ehhez az is kell, hogy helyenként 40 centes betétdíjat számolnak fel. 

Mielőtt a 15 centes betétdíj fejében bárki nekiállna már most PET-palackokat és sörösdobozokat gyűjteni, érdemes tisztáznunk néhány dolgot. Az első és legfontosabb, hogy a betétdíjas termékek csak 2022. január elsejével jelennek meg a piacon, így csak ezeket lehet majd visszaváltani, a korábban legyártott, illetve vásárolt palackokat és dobozokat nem.

Ezek legkésőbb jövő júniusban kerülnek le a polcokról. A betétdíjas termékeket egy a vonalkód mellé elhelyezett Z betű jelöli majd, a visszaváltó automaták, ahogy az imént írtuk, a vonalkód alapján ismerik majd fel, igényelhető-e a betéti díj. 

Elsőre talán szokatlan lesz, hogy sem a palackokat, sem a fémdobozokat nem szabad összenyomnunk. Kupakkal együtt, üresen, lehetőleg kiöblítve kell leadni őket, máskülönben az automaták nem ismerik fel a terméket. Felejtsük el tehát, hogy helyspórolás gyanánt kipréseljük a felesleges levegőt, a kupakokat pedig külön gyűjtjük. Az összenyomott vagy nem betétdíjas, régi palackokra január elseje után is a sárga konténer vár. Végezetül még egy apróság. Természetesen teljesen mindegy, melyik boltban vásárolunk, a betétdíjas termék később bárhol leadható. Ezért cserébe nem pénzt, hanem levásárolható kupont kapunk, ahogy a sörösüvegeknél is megszokhattuk. Valószínűleg nem minden élelmiszerboltban lesz majd automata, a hírek szerint egyelőre 2000 körüli lehet azoknak az üzleteknek a száma, amelyek a törvényből eredően kénytelenek (mert 300 négyzetméternél nagyobbak) vagy készek elhelyezni egy-egy berendezést. Fontos részlet, hogy csak a Szlovákiában vásárolt palackokat váltják majd vissza, a horvát tengerpartról a kocsiban hazahozott kólás palack ezután is mehet a sárga konténerbe, összenyomva.

A palack próbája

Az újrahasznosítás mellett a betétdíjas termékek bevezetése azért is fontos, mert pénzt lehet megtakarítani. Jelentős költségcsökkentő tényező ugyanis, hogy a műanyagtermékek nem ömlesztve, keverve kerülnek újrafeldolgozásra, tehát egy újrahasznosított kóláspalack nem tízféle, gyakran különböző összetételű műanyagból áll majd össze, hanem egy vagy több korábbi kóláspalackból. A rendszer üzemeltetéséért egy nonprofit szervezet felel, amelyet a környezetvédelmi tárca bábáskodása mellett hoztak létre az iparág legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezetei. Más kérdés, hogy az üzemeltetésre már a kezdet kezdetén (még az előző kormány idején) is csak egyetlen jelentkező akadt, sőt, az eredeti pályázati felhívást a tárca vissza is vonta, „transzparencia hiányára” hivatkozva. Mit ad isten, egy évvel később mégis ugyanazt a szervezetet választották ki!

Az ígéretek szerint a rendszer tulajdonképpen önfenntartó módon működik majd, ugyanis a tervek szerint a műanyaggyártók által befizetett adókból, a műanyag eladásából és a rendszerbe vissza nem kerülő palackok után megfizetett betéti díjakból finanszírozzák majd.

Az első visszaváltott palackig igen rögös út vezet. Az ötlet még az előző kormány idején merült fel, akkor Sólymos László környezetvédelmi miniszter állt a kezdeményezés élére, és a parlament nagy többséggel támogatta is azt. Az új miniszter, Ján Budaj szintén felkarolta az ötletet. A visszaváltás bevezetésének módját és mikéntjét azonban már több piaci szereplő is kritizálta, főként azért, mert, mint mondják, az a nagy áruházláncokat részesíti előnyben. A kiskereskedők ugyanis attól tartanak, hogy mivel helyhiány miatt valószínűleg nem tudják majd raktározni a visszavitt palackokat, így nem kérnek automatát sem, ezért kevesebben térnek majd be hozzájuk. A vásárlóik inkább a kényelmesebb megoldást választják, nagyáruházba viszik visszaváltani a palackokat, s ha pedig már ott vannak, be is vásárolnak. A rendszer január elsejével biztosan elindul, más kérdés, mihez kezdünk majd az óhatatlanul felmerülő buktatókkal. Azt például már most tudni lehet, hogy az automaták a vonalkód alapján ismerik majd 

fel a palackokat. Ha a vonalkód vagy maga a palack sérül, esetleg óvatlanul letépjük a címkét, búcsút mondhatunk a 15 centünknek, arra ugyanis nem lesz lehetőség, hogy a bolti eladók „manuálisan” oldják meg a problémát. Ha a vonalkód-leolvasó vacakol, a palackok a nyakunkon maradnak, de így sem kell a természetben kikötniük. A jól ismert sárga kukák továbbra is várják a műanyagot!

Megjelent a Magyar7 2021/46.számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.