2024. január 26., 11:38

Egyre súlyosabb a helyzet: Óriási károkat okoznak a hódok a Duna menti ártéri erdőkben – KÉPEKKEL

Az utóbbi években elszaporodtak a hódok a Duna mentén húzódó tavakban és kanálisokban, ahol bőségesen találnak fát várépítésre, illetve táplálkozásra. De milyen károkat okoznak ezek az emlősök, és milyen hatással vannak az ökoszisztémára?

Hódok
Galéria
+13 kép a galériában
Fotó: Pixabay

Kidöntött, félig megrágott fák, ritkuló erdők, ezek egyértelműen a hódok jelenlétére utalnak. Ezek a szorgalmas állatok ez elmúlt évtizedekben szinte teljesen eltűntek a Duna menti területekről, ugyanakkor az utóbbi pár évben ismét észlelni lehet a jelenlétüket. Medve községben például 3-4 év leforgása alatt szinte teljesen kiirtották a falu határában fekvő tavat körülölelő erdős területet. Eleinte csupán néhány kidöntött fát jegyeztek fel, az idő múlásával azonban egyre szembetűnőbbé vált a pusztításuk.

A hódok akár harminc-negyven centiméter vastagságú fákat is képesek kidönteni, az ennél nagyobb átmérőjű fák törzsét pedig megrágják, amelyek idővel elszáradnak és maguktól dőlnek ki. Az ágakból és a fáról lerágott háncsból építették fel a tó pártján ékeskedő hatalmas hódvárat.

Hódok
Fotó:  Mátis Rudolf

Persze ártalmatlan szituációnak tűnhet, azonban koránt sincs erről szó. A fák kidöntésével az erdős rész szép lassan elolvad, ezáltal számos élőlény elveszíti az otthonát. Míg korábban a fákon fészkelő madaraktól volt hangos az erdő, napjainkra ezek szinte teljesen eltűntek. Ha most látogat ki valaki a helyszínre, egy kopár, lehangoló területtel találhatja szembe magát, amely kicsit talán a hurrikán által letarol övezetre emlékeztet.

hódok
Egyre szembetűnőbb a hódok által végzett pusztítás
Fotó:  Mátis Rudolf

Korábban több hattyúcsalád is fészkelt a tavon, a hódok azonban őket is elüldözték az élőhelyükről, így lényegében a tó egyeduralkodóivá váltak, főleg úgy, hogy természetes ellenségük lényegében nincs. És igen, mostani szabályok szerint az emberek sem az ellenségeik, ezek a rágcsálók ugyanis védett fajjá lettek nyilvánítva.

A hódok kilövése komoly büntetést vonhat maga után, illetve a hódgátakat sem szabad elbontani, mivel az is szabálysértésnek minősül. De akkor mit tehetünk, hogy megóvjuk az élővilágunkat ezektől a szőrös emlősöktől? Felvetődtek olyan tervek, hogy áttelepítésük megoldást nyújthat, a természetvédelmi szakemberek azonban ezt nem tartják jó ötletnek.

Állításuk szerint, amennyiben áttelepítik a hódcsaládot, egy új jelenik meg helyette, és minden kezdődhet elölről. Talán az egyetlen megoldás, ha a fák alsó részét körbekerítjük dróthálóval, így a hódok nem férhetnek hozzá a fa törzséhez.

hódok
Fotó:  Mátis Rudolf

Egyébként Magyarországon 2022 nyarán bevezettek egy törvényt, amely kimondja, hogy október 1. és március 31. között lehet gyéríteni a hódállományt, ezt azonban szigorú szabályokhoz kötötték. Fegyverrel nem lehet vadászni az élőlényekre, kizárólag a csapdázás engedélyezett, amely azonban közel sem mondható hatékonynak. A WWF Magyarország ekképp reagált a hódokkal kapcsolatos gyérítés lehetőségére:

Amíg természetesnek vesszük, hogy a vadkár ellen védekezünk, a hód kártétele szokatlanabb, az ez ellen történő védekezési lehetőségek nincsenek benne a köztudatban, pedig számos jó gyakorlatot ismerünk külföldi példákból, hiszen a hóddal való együttélés nehézségei nem Magyarországon merültek föl először.“

Jelen állás szerint úgy tűnik, jelentősebb előrelépés nem lesz az ügyben, és csupán átmeneti megoldásokkal tudjuk ideig-óráig orvosolni az élővilágban elvégzett pusztításukat. Facsemetekét ugyan lehetne ültetni a kidőlt vagy elhalt fák helyére, ez azonban csak ideiglenes megoldást nyújtana, amint kellő méretűre nőnének a fák, a hódok ismét kirágnák azokat.

Nevezhetjük ezt most egy patthelyzetnek, ugyanis egyhelyben toporgunk, és egyszerűen nem tudunk megoldást találni a kialakult problémára. Jelenleg muszáj együtt élnünk ezekkel a rágcsálókkal, és tehetetlenül szemlélnünk az élővilágban végbevitt pusztításukat.

Hódok
Galéria
+13 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.