2020. június 17., 13:50

Hódok Homonnán

Északkelet-Szlovákiában jó 20 éve már megszokott a vízfolyások közelében élő hódok látványa. 2002-ig keresve sem találtunk volna belőlük egyetlen példányt sem, ám az utóbbi  években elszaporodtak. Elsősorban Homonnán, a Pirocha és a Laborc összefolyásánál élnek,  de a városba is bemerészkednek. Láttak már egy-egy példányt a templom előtt és a lakótelepen is.

Galéria
+1 kép a galériában
Hód a templom előtt. /Archív CHKO Východné Karpaty/

A hódok a többi rágcsálónál termetesebbek, viszonylag kis fejüket sűrű, sötétbarna szőrzet borítja, testük zömök. Lábaik rövidek, erős karomban végződnek.Ujjai között úszóhártya feszül, amely a vízi életmódról árulkodik. Farkuk elüt a többi rágcsálóétól: lapos, széles, bőrszerű pikkelyek fedi, a vége tompán lekerekített. Helyváltoztatás közben evező- és kormánylapátként alkalmazzák. Mindig vízközelben – rendszerint patakok és kisebb tavak mellett – tanyáznak, ahol általában gondosan kidolgozott, kúp alakú lakhelyet, úgynevezett hódvárat építenek. Amíg a vízben otthon érzik magukat, fürgén úsznak, addig a szárazföldön esetlenül mozognak, látszik rajtuk, hogy állandóan éberen figyelnek a veszélyekre. Növényevők, családi telepekben élnek, amelyekbe általában az egy életre párt alkotó hím és nőstény, valamint kicsinyeik tartoznak.

A Laborc folyón épített gát komoly akadályt jelent számukra abban, hogy a folyó mentén vándoroljanak. A természetvédők már évek óta figyelik, hogy ezen a szakaszon pusztulásuk rendre megemelkedik. A hódok a százarföldön próbálják az akadályokat kikerülni, ilyenkor vagy az úttesten próbálkoznak, és elgázolják őket, vagy bejutnak a városba.

Épp ez az az időszak, amikor a fiatal egyedek elhagyják szüleiket, és saját partner, saját terület keresésébe fognak. Ha bejelentés érkezik kóborlásukról, a rendőrség és a természetvédők próbálnak segítségükre sietni, védett állatokról lévén szó. Az állami természetvédelemmel karöltve is próbálnak ésszerű intézkedéseket foganatosítani ügyükben.

Martin Šepeľa zoológus szerint a hódok a városban is a vizet keresik, és annak közelségét kitűnően érzik.

Miért fontos a hód az országnak?

Lassítja a vizek folyását, megváltoztatja a vízháztartást, megemeli a víz szintjét. A természet alkotóelemei. Sokan vannak, de nem túlzottan sokan –állítja a zoológus. Jobban oda kell figyelni rájuk! Sajnos, az emberek lassan elfoglalják a védett állatok életterét is, miközben nem szívesen találkoznak az állat közelségével. A sok fa kivágása is oka annak, hogy a hód elveszíti táplálékát, és nincs hová visszahúzódnia. Egyszerűen meg kell tanulni az állattal együttélni! Szabályozza a viz szintjét, segít az árvíz kiküszöbölésében.

Bár ügyetlennek tűnik, képes akár másfélmétert is ugrani, sőt harapni is. Jobb, ha nem ingereljük őket!

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.