2020. május 30., 14:23

Budaj ellenőrizteti, mi okozta a Dunacsún melletti halpusztulást

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter elrendelte, hogy ellenőrizzék a Dunacsún melleti víztározóban a halpusztulást, melyre több környezetvédelmi szervezet is figyelmeztetett. A halpusztulást még a hét elején észlelték, amikor a Vízgazdálkodási Vállalat időszakosan leállította a csúni erőművet. Mikor újból üzembe helyezték az erőműt, csökkent áramlással engedték a vizet a zsilipeken keresztül újbóli, a halak elakadhatnak a kövek között.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: FB Zväzové Vody SR
Meg kell vizsgálnunk, mi történt. Vagy a vízgazdálkodók hibáztak, hogy túl gyorsan csökkentették az áramlást, és a halak, amelyek nem tudtak visszaúszni a régi Duna-mederbe, csapdába estek. Vagy a halászterület használójánál van a hiba, aki nem a törvények alapján járt el, és nem tett meg mindent a halak pusztulása ellen.

– mondta  Budaj.

Mivel a bősi vizierőmű üzembe helyezése óta, a kezelés során a halak csapdába esésének lehetősége ismert, a vízgazdálkodók kapcsolatba lépnek az érintett halászati ​​szervezettel, hogy szükség esetén időben beavatkozhassanak.

A miniszter kezdeményezésére a kerületi hivatala megvizsgálja, hogy a Vízgazdálkodási Vállalat a kezelési előírásoknak megfelelően járt-e el. A minisztérium illetékes osztálya szintén ellenőrzi a halászkörzet használóját.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a  laikus közönség a halpusztulásokat a Duna bal oldali ágrendszerének szimulált áradásaival társítja, amelyek megkezdődtek a múlt héten a doborgazi kapunál. Ez a két tevékenység azonban nem kapcsolódik közvetlenül egymáshoz.

A régi ágrendszer elárasztása nem pusztította volna el a halakat. A károkat a víz hirtelen visszahúzódása okozhatta. Ha a károkat egy személy tévedése okozta, akkor annak vállalnia kell a felelősséget.   

- mondta a környezetvédelmi osztály vezetője.

Felülvizsgáljuk az ott dolgozók eljárását, és levonjuk a következményeket, hogy a jövőben szimulált áradások mellett ne pusztuljanak el a halak 

- tette hozzá.

Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.