2023. május 22., 18:17

XIX. Kodály Napok – a kórusban való munka misszió és szolgálat – KÉPGALÉRIA

Magyar szótól és kórusmuzsikától volt hangos a Mátyusföld a XIX. Kodály Napok ideje alatt. Többszáz kórusénekes zengte együtt Kodály zenéjét és éltette a Mester szellemi örökségét. A Kodály Napok zárógáláján tizenkét kórus énekelt. Az Esterházy kastély parkjában, ahol Kodályt nyolcvan évvel ezelőtt a város díszpolgárává avatták összegyűlt a felvidéki kórusmozgalom színe-java.

XIX. KN
Galéria
+30 kép a galériában
Összkórus
Fotó: Szomolai Andrea

Felemelő volt látni és átérezni, miként gyülekeznek a XIX. Kodály Napok résztvevői a galántai neogótikus Esterházy kastély parkjában magasodó Kodály emlékműnél, hogy az országos kórusmozgalom jegyében koszorúkat helyezzenek el és tiszteletüket fejtsék ki a Mester emléke előtt.

Hármas Kodály évforduló van 2023-ban, száz éve született a Psalmus Hungaricus, 90 éve szerezte Kodály a Galántai táncokat, valamint éppen 80 éve van annak, hogy Galánta városa díszpolgárává választotta Kodály Zoltánt. A XIX. Kodály Napok méltó keretet adott az ünneplésnek.

Legyen a zene mindenkié

A galántai kastély parkjában a kórusénekesek fesztiválján résztvevőket Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke köszöntötte. Kifejtette, ez a rendezvény már értékteremtő erővé vált, a kórustalálkozó meggyőzően bizonyítja, hogy a Felvidéken nemzedékről nemzedékre gondosan ápolják Kodály szellemi örökségét és felfogását: Legyen a zene mindenkié. Így válik a zene a művészeten túl valódi közösségformáló, megtartó erővé.

Legyünk egészen őszinték egymáshoz, van az úgy, hogy egy kórusból is kiszólnak a hamis hangok. Az elmúlt napokban néhányan elhagyták a Szövetséget, a magyar egységben maradók, a párt nagy többsége azonban ezáltal csak még elszántabb, még céltudatosabb lett. Nekünk a Felvidék az otthonunk

– az a közösség, amely képes értéket teremteni, az a közösség, amely Galántán nemzedékről nemzedékre hagyományozza Kodály örökségét, nem sütheti le a fejét” – célzott Forró az elmúlt időszak politikai eseményeire.

XIX. Kodály Napok
Forró Krisztián értékes Kodály ajándékot ad Mézes Rudolfnak, a Kodály Napok főszervezőjének
Fotó:  Szomolai Andrea
Ki a kórusmuzsikát vidékre

A közösség értékét és a felvidéki magyarságba vetett hitet tolmácsolta Bárdos Gyula is, aki a fesztivált főszervező Csemadok országos elnöke. 1969 óta rendszeresen három évente megszervezi a Csemadok a Kodály Napokat. Ez is jelzi a nagy Mester szellemi örökségének és a felvidéki kórusmozgalomnak a fontosságát.

A kórusok nemcsak egymást hallgatják, hanem kiviszik a kórusmuzsikát vidékre is, olyan közegbe, ahol lehet, nincs máskor lehetőségük az embereknek hangversenyt hallgatni.

Bárdos célzott arra, hogy a fesztivál keretén belül a megmérettetésen résztvevő kórusok külső koncerteket is adnak Mátyusföld-szerte – templomokban, kultúrházakban, közösségi otthonokban szólaltatják meg a kórusmuzsikát.

Ez egy misszió, egy szolgálat, amely roppant fontos a közösségünk megmaradásának fontosságában. Ezek a kórusok, a tagok ismerik egymást, jó barátságok születnek a kórusok között – valójában ezzel teljesíti a Csemadok a valós feladatát, amely a kultúra szervezése mellett a közösségek, régiók összehozása is, az élő kapcsolatok kialakítása”

– fejtette ki Bárdos Gyula.

Reálisan ezek a kapcsolatok tartják össze a kórusmozgalmat. Ezt a rendezvényt ráadásul úgy kell megszervezni, hogy a Kultminoros pályázatok eredményei még nem ismertek, ezért a szervezők dolga sem könnyű, leginkább anyagi tekintetben. A Csemadok elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a legközelebbi Kodály Napok a huszadik, jubileumi rendezvény lesz majd. A Csemadoknak a Kodály Napok megszervezése kötelesség és jutalom is.

XIX. Kodály Napok
Jobbról balra: Kolek Péter, Galánta polgármestere, Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Bíró László, pártigazgató, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Mészáros Győző
Fotó:  Szomolai Andrea
Az újrakezdés jegyében

A Kodály Napok fesztivál első körében a résztvevő kórusok mindig szakmai zsűri előtt mérettetnek meg. Az eredmények kihirdetésére és a találkozó kicsúcsosodására egy nagyszabású gálán kerül sor. Ezt idén május 21-én a Galántai Városi Művelődési Központban tartották.

A fesztiválra tizennégy kórus jelentkezett szerte a Felvidékről, a gálán tizenkét kórus énekelt.

Kertész Attila, pécsi karnagy, a Magyar Kodály Társaság volt elnöke, a KÓTA Művészeti Bizottságának tagja elmesélte, 42 éve jött először „haza” ide, a Mátyusföldre végighallgatni ezeket a csodálatos fesztiválokat, a későbbiekben már a zsűri tagjaként, sőt elnökeként is szerepelt.

XIX. Kodály Napok
Előtérben Kertész Attila, mellette Erdei Péter - a két legendás karnagy
Fotó:  Szomolai Andrea

„Nagyon komoly fejlődést tapasztalok – egyrészt a műsorválasztásban, a biztosabb intonációban. A kórusok felszabadultabban énekelnek, nagyszerűen összeszedték magukat a pandémia óta. Felemelő, hogy ennyi kórus eljött” – mondta Kertész Attila.

A zsűri tagjaként hozzátette, az ítészek elsősorban a műsorválasztást majd a stílust értékelik, valamint azt, milyen hangzásképet ad a kórus – ez leginkább a vegyeskaroknál fontos, hiszen kell, hogy a női hang szinkronban legyen a férfiakével. Mindent elmond az együttesekben uralkodó légkör, a harmónia. Az, hogyan oldják meg a karok azt, hogy a zene lélekben és értelemben is a közönség elé kerüljön.

Erkölcsi feladat és érték

Erdei Péter, a zsűri elnöke, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas magyar karnagy, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze az újraindulás jelzővel illette a 2023-as Kodály Napokat. Az énekkarok teljes erőbedobással kezdtek el dolgozni a járványidőszak után.

Ennek a fesztiválnak az egyik legfontosabb értéke a munka. Érezni, hogy minden énekkarban ott van a szándék, a művészeti értékre való törekvés. Még akkor is, ha ez nem mindig vezet el a legmagasabb szintre. Folyamatos fejlődésnek lehetünk tanulni. Ennek a munkának azonban nemcsak zenei értéke van, hanem erkölcsi is.

Hiszen a munka hozza az eredményt, az eredmény hozza az összetartozás érzését a kórusba. Ez pedig egyszerűen fegyelemre nevel, gondolatokat közvetít, és ebből kialakul egy komoly emberi közösség, amely különösen fontos a mai világban. Az ilyenfajta munka árán érti meg az ember, hogy mi helyes és mi hamis” – magyarázta portálunknak Erdei Péter.

XIX. Kodály Napok
Összkórus - Isten áldd meg a magyart
Fotó:  Szomolai Andrea
A XIX. Kodály Napok gáláján kiértékelték a kórusok előadásait, azok alapján ezüst, illetve arany sávba sorolva a csoportokat. Átadták a Záreczky László-díjat is. A Záreczky-díjat a száz évvel ezelőtt született Záreczky László családja, elsősorban lánya, Judit szorgalmazására alapította a szervezet. A Záreczky- díjat Galánta és Mátyusföld zenei életében éveken, évtizedeken át jelentőset alkotó, a kodályi értékek őrzéséhez, ápolásához, továbbadásához és fejlesztéséhez hozzájáruló személy vagy közösség kaphatja meg. 2023-ban a díjat Jónás Katalin, a Peredi Nőikar karnagya, Kazán József, az énekmozgalom megkerülhetetlen egyénisége és Stubendek István a komáromi Concordia Vegyeskar alapítója, karnagya kapta.

A Kodály Napok gálája a kórusok közös éneklésével zárult. Az összkar népdalcsokrot adott elő Kodály gyűjtéséből – vezényelt Horváth Géza. Kodály Zoltán A magyarokhoz című kórusmű előadását Erdei Péter vezényelte.

A XIX. Kodály Napok minősítési listája
XIX. Kodály Napok eredménye
XIX. Kodály Napok eredménye
Fotó:  Csemadok Galántai TV
Különdíjasok:
Elismerő oklevél és a XIX. Kodály Napok kórusversenyén legmagasabb pontszámot elérő kórusnak járó különdíj : az Ipolybalogi Szent Korona Kórusnak
Elismerő oklevél és a XIX. Kodály Napok kórusversenyén a Kodály mű legjobb tolmácsolásáért járó különdíj : a Komáromi Concordia Vegyeskarnak
Elismerő oklevél és a XIX. Kodály Napok kórusversenyén nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményért különdíj : Józsa Mónikának
Elismerő oklevél és a XIX. Kodály Napok kórusversenyén nyújtott kiváló hangszeres közreműködésért járó különdíj: Szekrényessy Csanádnak
Elismerő oklevél és a XIX. Kodály Napok kórusversenyén a kortárs szerző művének legjobb előadásáért járó különdíj: a Komáromi Concordia Vegyeskarnak
A XIX. Kodály Napok kórusversenyén nyújtott teljesítményért a Veszprémi HANGVILLA különdíja, fellépési lehetőség a Hangvillában, Veszprémben, kétnapos teljes ellátással járó kirándulással egybekötve közösen egyeztetett időpontban: a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórusnak
Oklevél a XIX. Kodály Napok kórusversenyén a kortárs magyar szerző művének legjobb előadásáért a Hajnalok Völgye Kórusfesztivál különdíja: a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórusnak
Az ATEMPO.sk, zene.tánc.színház oklevele és különdíja, kiemelt médiatámogatás egy éven át: az ipolybalogi Szent Korona Kórusnak, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának, a komáromi Concordia Vegyeskarnak, a komáromi Cantus Iuventusnak
XIX. Kodály Napok
Galéria
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.