2024. február 19., 08:34

Most lenne időben, de nincsen idő rá

Cseh Tamás az utókor emlékezetében Bereményi Gézával alkotott elválaszthatatlan szerzőpárost. Az egyik legnagyobb hatású lemeze, a rendszerváltoztatás előszelét megéneklő 1988-as Mélyrepülés kivétel ebben a sorban.

csengey
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A Mélyrepülés Csengey Dénes dalszövegein keresztül kalauzol el minket a kádári puha diktatúra feltartóztathatatlan hanyatlásának idejébe, amikor a növekvő szabadság mámoros levegőjébe valami bizonytalanság, baljós előérzet vegyült.

A Most lenne időben mintha a rendszerváltoztatás politikai viharaiba MDF-es képviselőként bekapcsolódó Csengey saját személyes tragédiáját is megsejtené.

Az író szíve alig 38 évesen állt meg, három évvel a Mélyrepülés megjelenése után. Kortársai szerint a túlhajszolt életet élő idealista Csengey belehalt az 1990-es választás utáni hónapok egyre erősödő kiábrándulást hozó politikai küzdelmeibe.

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.