2021. június 17., 12:11

Kiállítás: Lehár Ferenc, a komáromi operettkirály

Lehár Ferenc zeneszerző, operettkomponista, karmester életét és előadói pályafutását mutatja be a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában rendezett kiállítás.

lehar3_ra
Fotó: Radi Anita

A „Lehár Ferenc, a komáromi operettkirály” című rendhagyó kiállításmegnyitóra június 16-án került sor a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. Lehár Ferenc 1870. április 30-án született Komáromban, így tavaly volt születésének 150. évfordulója. Ennek alkalmából került megrendezésre az említett kiállítás, amely egyben a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban programsorozat része is lett.

A kiállításmegnyitón részt vett Lehár Ferenc húgának unokája, Zsuzsa Lehár Mikes és férje, akik Bécsből érkeztek.

lehar10_ra
A kiállításmegnyitón részt vett Lehár Ferenc húgának unokája, Zsuzsa Lehár Mikes
Fotó:  Radi Anita

A kiállítás megtekintése előtt Lehár Ferenc életútját Baranyi Ferenc, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író idézte fel, aki Budapestről érkezett Pozsonyba.

A méltatás után egy érdekes beszélgetésre került sor Baranyi Ferenc és a kiállítás egyik kurátora, Klemen Terézia között, aki egyben a Lehár Ferenc Pt. elnöke is.

A rendezvényen közreműködtek továbbá Nagy Ibolya operettprimadonna és Klein Otokár operaénekes.  

lehar13_ra
Baranyi Ferenc, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író
Fotó:  Radi Anita
Lehár Ferenc a komáromi operettkirály

Lehár Ferenc Losoncon, első katonamesteri állomáshelyén szerezte első operáját, a Rodrigót, egy pályázati felhívásra, de a darab nem nyerte el a bírálók tetszését. A sikerek elmaradása után később úgy döntött, hogy inkább egy könnyedebb műfaj, az operett felé fordul. Ez az elhatározás végül döntőnek bizonyult életében.

A századfordulót követően ugyanis megerősödött az operettek iránti igény, és egyre-másra nyíltak az új színházak. Sekélyes és igénytelen operettszerzemények tömege lepte el a zenei piacot, ideiglenes válságba taszítva a műfajt.

Ebben a helyzetben jelent meg a zeneszerzők egy új generációja, melynek tagjai a sablonossá és kiüresedetté vált operett megújítóivá váltak. Egyik vezéralakjuk Lehár Ferenc volt.

lehar4_ra
Fotó:  Radi Anita

Lehár pályafutása nehezen indult az operett világában, mivel kezdetben egyetlen ismert szövegkönyvíró sem akart együtt dolgozni a katonakarmesterből lett komponistával. Kitartása azonban végül kifizetődött: a Bécsi nők (1902) és A drótostót (1902) című operettjei meghozták számára a várva várt sikert.

Lehár karrierjében egyik meghatározó fordulópont lett az 1905-ös év. Ekkor mutatták be A víg özvegy című operettjét, amely megalapozta zeneszerzői világhírnevét.

A darab világszerte hatalmas sikereket aratott, népszerűsége máig töretlen. 

További képek a kiállításról:

lehar5_ra
Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója
Fotó:  Radi Anita
lehar16_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar15_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar2_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar7_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar6_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar9_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar11_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar8_ra
Fotó:  Radi Anita
lehar14_ra
Fotó:  Radi Anita

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.