2024. március 31., 17:31

Húsvéti Kormorán-mesék

A Kormorán zenekar tagjaival mindig öröm beszélgetni, világlátott, zseniális művészek, konzervatív és magyar értékrendű, jószívű emberek. Gyönyörű és örömteli volt hallgatni, ahogy a zenészek gyermekkoruk és a jelen ünnepeiről meséltek. Már csak azért is, mert a Kárpát-medence szinte teljes magyar hagyományait bemutatják.  

Kormorán
A Kormorán zenekar

A zenekar vezetője a Kossuth-díjas Koltay Gergely zenész, szövegíró, aki a szívét osztja szét minden igaz embernek. 

Koltay Gergely kétforintos ünnepe

A budapesti születésű művész szent ünnepként emlékszik vissza gyermekkora húsvétjaira, náluk ugyanis minden ünnep egy nagy közösségi, családi összejövetel volt, és a mai napig az. 

Bátyámmal (Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színigazgató, érdemes művész – a szerk. megj.) eljártunk az általános iskolai osztálytársnőinkhez locsolni, és mindenhol kaptunk két forintot. Így szedtük össze egy időre a zsebpénzünket.

A húsvétot főként ez, illetve a sonka, a tojás jelentette, amelyek ma is ott vannak az asztalon, ám van egy új húsvéti szokásunk a feleségemmel… Egy nagy, gyönyörű szobanövényünkre aggatunk fel vagy harminc-negyven csodálatosan megfestett húsvéti tojást. Katolikus emberekként eljárunk a misékre, hogy együtt legyünk a közösséggel. A zenekar közösen nem húsvétol, hiszen mindenki máshol van otthon, de Nórikát telefonon keresztül, szimbolikusan meg szoktam öntözni.

Fehér Nóri a Krisztus-katonák bűvöletében

Babos-Fehér Nóra a Kormorán zenekar egyetlen női tagja a Vajdaságból származik. Nóri lehengerlő jelenség, két kisgyermek édesanyjaként is remekül meg tud jelenni és ragyogni a színpadon. Ebben persze szerepe van a zenekar technikusaként dolgozó férjének, Alpárnak is. Miközben Nóri a vajdasági húsvétokról mesél, nyüzsögnek körülöttünk a kicsik, én meg az ölemben ringathatom a kis Bodzát, akinek az idei lesz az első húsvétja. 

Nálunk otthon, Moholon dívik egy érdekes szokás a fiatal, még nem házas férfiak között. Nagypéntektől egészen a feltámadási szentmiséig Krisztus-katonák őrzik a szent sírt. Gyerekkoromban meghatározó élmény volt megnézni a Krisztus-katonákat, és egyébként nagyon nagy kitüntetésnek számított ez a fiatal férfiak körében.

Húsvéthétfőn a férjem is jár locsolkodni, és ugyan ő erdélyi legény, de már félig vajdasági. Moholon lovas kocsival, zeneszóval járnak a fiúk locsolkodni, harmonika, gitárkíséret és vödör – ez a jellemző a mai napig. Nagyon szerencsés vagyok, mert még mind a két nagymamám él, így a húsvét nagy családi ünnep, sonkát sütünk, birkát, bárányt.

Szűts Pisti, az édességrajongó

A húsvéti gasztronómia nagy rajongója a zenekar billentyűse, Szűts István zeneszerző, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Pisti. 

Nógrád megyében nőttem fel, Mátra alján, falu szélén. Kisváros volt Nyírbátor, mindenki ismert mindenkit. Mi, fiúk összefogtunk, elmentünk locsolkodni és begyűjtöttük az édességeket, a tojásokat. Van egy jópofa emlékem… 

A nővérem várta a locsolókat, természetesen ő is osztogatott „jutalmat” a fiúknak. Én meg locsolkodás közben itt-ott hazaugrottam, és becserélgettük a finomságokat, hogy mindenféle csokitojásom legyen. Nagymama is velünk élt, sütött mindig vagy nyolc-tízféle süteményt. Gyakorlatilag egész nap faltuk a finomságokat. 

Szekeres Zoltán, a csokivadász

– Budapesten nőttem fel, de van egy telkünk vidéken. Húsvétkor mindig kimentünk a telekre, ahol az elrejtett ajándékokat, tojásokat keresgéltem, s mindig eltűntem vagy fél órára a tujafák között. Ez olyan jól működött, hogy apu még mindig tartja ezt a tojásvadászatos szokást, csak most már a nővérem gyermekeinek rejti el az ajándékokat. Én már nem bújok be a bokrok alá csokit keresni, de a tradicionális húsvéti menü az szent és sérthetetlen – magyarázza a fiatal zenész. 

Vadkerti Imre szabadsága

Vadkerti Imre és családja a magyar tájak megismerését választja a húsvéti ünnepek alatt. A családban két fiú- és egy leánygyermek van. 

Míg a fiúk kicsik voltak, együtt jártunk locsolkodni. Megtartjuk a keresztény hagyományokat, de mindig máshol. Mivel nincsenek koncertek az ünnep alatt, kirándulni megyünk. A családi hagyomány az „ismerd meg szép hazánkat” mottóhoz köt, tavaly Erdélyben voltunk húsvétkor, rengeteg barátot látogattunk meg a Székelyföldön. 
Gáspár Álmos – a kenyér és a bárány misztériuma

Az összmagyarság erdélyi területének szokásairól a kézdivásárhelyi Gáspár Álmos mesélt. 

A húsvétra lelkileg is készültünk, édesanyámmal eljártunk a szentmisékre. Azóta eltelt 50-60 év, de én ezt még most sem hagyom ki. A hagyományos ételek közül nálunk a bárány volt nagyon fontos.

Most már közel harminc éve lakom Magyarországon, és minden évben kutatom, hol lehet jó bárányt venni. hogy úgy készítsem el, ahogy édesanyám csinálta. A töltött bárány, a sült hátsó comb elmaradhatatlan az ünnepi asztalról. Most már a barátok, ismerősök is kérik, hogy én készítsem el. Igazából nincs titok, csak annyi, hogy kemencében sül. Húsvétkor nagyon kihasználjuk az otthoni kemencénket. Nem beszélve a húsvéti kenyérsütésről. 

A székely ember számára a kenyér szent dolog, az Úr Jézus teste. A székelyek délután, munka után, estefelé indultak locsolkodni és reggelig tartott. Szegény lányoknak akár hajnali ötig is fent kellett lenniük és várniuk a locsolókat. Magyarországon találkoztam azzal, hogy csak délig illik locsolkodni, de én még mindig akkor megyek, amikor kedvem tartja. Nagyon szépek ezek a hagyományos keresztény ünnepek, és én addig fogom tartani őket, amíg Isten is úgy akarja.

Megjelent a MAGYAR7 13-14. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.