cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. július 14., 12:27

Hobo és Viszockij

Vlagyimir Szemjonovics Viszockij a példa arra, hogy az ezer sebből vérző, történelmi traumák, gyűlölet által megosztott Kelet-Közép-Európának vannak közös hősei. 

Hobo

Az „orosz Cseh Tamás”, ahogy Földes László, Hobo fogalmaz, belehalt a létező szocializmusba. Hobo Viszockij-lemezei mély átéléssel adják vissza azt a már-már kamaszos szabadságvágyat, amit a hetvenes, nyolcvanas évek fojtogató légköre váltott ki az önmagát ketrecbe zárt madárnak érző szovjet–orosz előadóból.

Az orosz néplélek évszázados tradíciói sejlenek fel dalban kimondott önpusztító életvágya mögött, miközben Viszockij a tankokkal megtámasztott világból szabadulni vágyó millióknak vált a hősévé.

Hobo zsenialitását dicséri, hogy a Viszockij-lemezek, a Farkashajsza, vagy az Adjatok a kutyáknak húst, leküzdve a nyelvi korlátot, nekünk, magyaroknak is átélhető, és néha megdöbbentően ismerős élethelyzeteket idéznek fel. 

Megjelent a Magyar7 2022/28. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.