2022. július 13., 13:18

A kormány válságainak végtelen története és a vietnámiak kisebbségi státusza – megjelent a Magyar7 28. száma

Egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, amikor már a kevésnél is kevesebb jut a mindennapokra. Épp miattuk érthetetlen és gyalázatos, amit a hatalom, Igor Matovič és Richard Sulík művel. Nem a teljes elszegényedésbe sodródók gondjait próbálják megoldani, hanem a kormánynak nevezett homokozóban játsszák kisstílű játékukat, a kiszorítósdit. Elhúzódó agónia a címe Molnár Judit főszerkesztő vezércikkének.

lapajánló_28

Olaszországban csak legyintenének, hisz, ha ott egy kormány két évig kihúzza, az már ok a jó taljánoknak, hogy proseccót bontsanak. Tájainkon, ahol a közélet sokkal kevésbé temperamentumos, a koalícióból való kilépésről többen is beszéltek, de aki tényleg meg is csinálta, az utoljára a Kereszténydemokrata Mozgalom volt, Mikuláš Dzurinda második kormányának végnapjaiban, amikor már igazából nem volt tétje, és úgyis mindenki már a következő választásra „gyúrt”. Most más a helyzet. A Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás a kormányzati ciklus félidejében döntött úgy, megkeveri a „paklit”, írja Variációk ugyanarra... című összefoglalójában Kocur László.

lapajánló_28

Diplomáciai etikettet sértettek a visszahívott ukrán nagykövetek? Nem tudjuk, de tény, hogy Volodimir Zelenszkij „nagytakarított”. Azt sem tudni, a most visszahívott nagykövetek kapnak-e új megbízást. Csak az derült ki belőle, hogy a berlini és budapesti nagyköveten túl leváltották a Csehországban, Norvégiában és Indiában állomásozó megbízottat is. Eklektikus a lista, nehéz megtalálni a közös nevezőt, Melnyk és Nepop esetében azonban valamivel könnyebb.

Közös tulajdonságuk, hogy a háború kitörése óta mindketten alaposan belefolytak a vendéglátó ország belügyeibe, utóbbi valamivel udvariasabban, Melnyk azonban már-már legendás taplósággal osztott ki minden német politikust, aki egy kicsit is kritizálni merte az ukrán háborús erőfeszítéseket, írja külpolitikai jegyzetében Pomichal Krisztián.

lapajánló_28

Kövér Lászlóval készült lapunk 28. számának interjúja. Állítja, Közép-Európában még nem ment el az eszünk, nem úgy Nyugaton, ahol az ukrajnai háború kitörését követő események azt idézik fel, mintha az elmeosztályok nyitott kapuin át az ápoltak betódultak volna az európai döntéshozatalba. A magyar házelnököt az Esterházy Közéleti Tábor pódiumbeszélgetése előtt kérdezte Kolek Zsolt.

lapajánló_28

A gazdasági miniszter és az egész kormány igyekszik kommunikációs manővereivel elterelni a figyelmet a gázáremelés következményeiről, de a legoptimistább forgatókönyvek szerint is a jövő évtől jócskán megérzi majd a pénztárcánk, ha gázzal fűtünk. Ha a gázszolgáltatók kínálatára tekintünk, akkor továbbra is az SPP uralja a piacot 68 százalékos részesedéssel. Az Innogy és a ZSE együttesen valamivel kevesebb, mint a piac negyedét szolgálja ki. Rendszeres olvasóink számára nem új információ, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter júniusban ígéretet tett arra, hogy azok, akik a piacvezető szolgáltatóval négyéves szerződést kötnek, viszonylag stabil gázárakra számíthatnak. További részletek Piac rovatunkban Rajkovics Péter Gáz lesz, de több százassal drágábbért írásában.

lapajánló_28

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly folytatja cikkét a fegyverbizniszről.

„Most már teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan üzleti körök, amelyek érdekeltek a háborúban. Soros György szimbolizálja őket: nyíltan beszél arról, hogy a háborút meg kell hosszabbítani, el kell nyújtani. Ezek háborús uszítók, akik keresni akarnak a háborún.” Aki nyitott szemmel figyeli az eseményeket, és nem elfogult, nem lepődött meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök idézett kijelentésén. Az egész nyugati, ha úgy tetszik euroatlanti világban Magyarország szinte egyedül beszél a békéről. A többiek vagy fegyvert szállítanak, vagy a fegyvervásárlást támogatják.”

lapajánló_28

Szlovákiában 14 nemzeti közösséget tartanak nyilván. Ebből egy, a szlovák, egyedi pozícióban, államalkotóként szerepel, a többi tizenhárom pedig a „nemzetiségi kisebbségek” gyűjtőfogalom alatt jelenik meg. Most a tizenhármak közé kéri felvételét a Szlovákiában élő vietnámiak közössége. Ez nem okoz problémát, gond csak azzal van, hogy nincs mire hivatkozni – írja Somogyi Szilárd Minden rendben, csak nincs rá törvény című írásában.

lapajánló_28

Kevesen tudják, hogy a panel valamikor trend volt, és igenis divatosnak számított vidékről beköltözni a panelba. Első olvasatra úgy tűnhet, hogy ez nem a kortárs művészet jellegzetességeit szorosan érintő kérdés. De a panelház elvének elgondolása, megtervezése is egy formatervezői folyamat része, és a környezet – társadalom – piacgazdaság hármasa képes egy korszakra jellemző helyzetkép kirajzolására egy nagyon jellemző anyagon és formán keresztül. Esetünkben ez most a panel. Panelházi pillanatok a címe Balla Rita cikkének.

Egy agglegény, akinek három felesége volt a címe

A Leporolt históriák legújabb fejezetének. Bíró Lajos afrikai utazóról írt Lacza Tihamér, aki több mint hat esztendőn át végzett rovartani, madártani és néprajzi gyűjtőmunkát Guineában.

Hatalmas anyaggal gyarapította a magyarországi múzeumokat.

Mondják a rádióban, hogy durván növekszik a nyomor a világban. Sok százmillió embernek nem jut naponta – és fejenként – legalább három dollár létfenntartásra.

Nagyjából – vagy majdnem – ennyi nálunk is a szociális segély. Nyugtázom, akkor én még jól vagyok. Nekem még futja lakásra, egyéb szolgáltatások megvásárlására is. Ki tudom bírni, hogy az internet „csak” havi három euróval drágább, a telefonálás kettővel, a lakásfenntartás meg – az épp most van kiforrófélben. A villany csak januártól növekszik, a víz egy hónapja már drágult, a gáz meg rövidesen – és jócskán… Szép öregség a címe N. Gyurkovits Róza jegyzetének.

Egy kollektív frusztráció anatómiája címmel írt a Múltunk rovatban elemzést Lacza Tihamér Popély Gyula szlovák–magyar viszonyt vizsgáló könyvei kapcsán.

Az első világháborút követő impériumváltás és területi átrendeződések folytán a közel egymilliót kitevő felvidéki magyarok az antant-hatalmak közreműködésével művileg létrehozott Csehszlovák Köztársaság – több szempontból is másodrangú – állampolgárai lettek.

Ez már önmagában is súlyos büntetés volt azokért a vélt vagy valós bűnökért, amelyeket a magyarok állítólag a szlovákok ellen „ezer év” alatt elkövettek.

De az újonnan létrejött állam vezetői más fondorlatos eszközökkel is igyekeztek tetézni a megaláztatást, amit csak tovább fokozott a cseh ígéretek be nem teljesülése miatt joggal csalódott szlovákság magyarokon lecsapódó dühe.

Közeledik a helyi és a megyei önkormányzati választások időpontja, 2022. október 29-e. A voksolásról, valamint a kormány önkormányzatokat érintő várható döntéseiről és a már érzékelhető gazdasági válságról a Lévai járás képviselőit kérdezte Kaszmán Zoltán. „Csak erős, működő közösségben tudjuk átvészelni…” a címe Tájaink vezető cikkének.

lapajánló_28

 

Kudarcba fulladhat a főváros legnagyobb közlekedési projektje, írja Villamossirató című írásában Dunajszky Éva. Már a pályázatok benyújtásának határideje is csúszott fél évet, és csak 2021 tavaszán írták alá a szerződést a nyertes pályázóval, a „Ligetfalu Tömegközlekedési Egyesülettel”. A 75 millió eurós építkezés tavaly novemberben a terepmunkákkal el is kezdődött.

Csakhogy a munkák nem a megfelelő ütemben zajlanak. Matúš Vallo főpolgármester szerint az áremelkedések és az infláció okozzák az építkezés lelassulását.

Nagy-Miskó Ildikó megkérdezte Fekete Irént, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnökét annak kapcsán, hogy a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának diplomaosztó ünnepségén vette át címzetes egyetemi docensi kinevezését. Felvidéki pedagógustársadalmunknak is szól a Soproni Egyetem elismerése a címe az interjúnak.

Élet költözött a galántai kastélyba. Ez annak a tízéves munkának az eredménye, amelyet a Galántai Neogótikus Kastély polgári társulás jegyez. Valójában a civil szervezet is azért jött létre 2012-ben, hogy a Galánta ékköveként ismert kastélyt megmentse az enyészettől. Amitől már nem is volt messze a szépséges épület, és mindenkinek gyötrelem volt látni Közép-Európa egyik legszebb műemlékének rohamos pusztulását abban a városban, ahol az Esterházyak korában lendületes ipari és polgári élet volt, s amely oly sokat köszönhet a főúri családnak, írja Szomolai Andrea.

Nemrég jelent meg Betűbe zárva címmel Márai Ilona naplója.

A kézirat egy részét Ötvös Anna Kassán élő történész, Márai-kutató dolgozta fel, illetve ő rendezte sajtó alá és látta el jegyzetekkel az anyagot. Vele beszélgetett Fábián Gergely a két vaskos kötetről, amely sok érdekességet tár fel Márai Sándor és felesége életéről.

Fogyatékkal élni nem veszteség. A címben foglaltak bizonyítására jött létre tíz évvel ezelőtt Nagypakán a GRACE Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete. Célja, hogy elősegítse az érintettek beilleszkedését a társadalomba.

Erre pedig a legjobb eszköz a sport, vallják a GRACE tagjai, emellett a sport a legjobb eszköz a közösségépítésre is, olvasható Reczai Lilla írásában.

Lakodalmas volt a pálfalai óvodában, írja Virsinszky Tamás. Élő zene, tánc és sok-sok kacagás: így kezdődött a nyári vakáció a pálfalai református óvodában, Mivel az intézménynek zömmel magyar anyanyelvű roma óvodásai vannak, ezért arra gondoltak, hogy a hagyományos gömöri cigánylakodalmat próbálják meg feleleveníteni.

A Felföldi Dalia Iskola tizenegyedik alkalommal szervezett gyermektábort. Az öt nap során a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a magyar nemzeti harcművészet elemeit.

„Életem legyen egyenes, mint a kard vasa, tiszta, mint a csiszolt penge” – a táborozók a napot ezzel az áldással indítják, amely egyfajta üzenetként is szolgál számukra. Magyar nemzeti harcművészet játékosan címmel számolt be a táborról Agócs Szvorák Emese.

Ha arra lennék kíváncsi, vajon a keleti régióban hányan mernének manapság belevágni egy kávézó megnyitásába, attól tartok, alig lennének néhányan. A tiszacsernyői Oláh Bernadett a kevesek egyike. „A vendéglátó-ipari középiskolát elvégezve Svájcban is megszereztem egy plusz szakmai képesítést, aztán évekig Németországban dolgoztam különböző helyeken, kávézótól, éttermeken át ötcsillagos szállodáig bezárólag. Mindig is vonzott az emberekkel való közvetlen kapcsolaton alapuló munkakör. A volt olasz főnököm azóta is a példaképem, rengeteget tanulhattam tőle a profi, ügyfélközpontú bánásmódról és a fokozatos fejlődés lényegéről” – olvasható Molnár Gabriella Aki mer bátran élni című interjújában.

lapajánló_28

Minden egy helyen Szőgyénben. Már eddig is komplexumként működött a nagy udvarral, kúttal, ólakkal, nádfedeles nyári konyhával rendelkező szőgyéni tájház, igazán különlegessé a különálló régészeti múzeum tette. Egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően a tájház bekerített udvarán további épületeket emeltek és újítottak meg. Megépült egy kis közösségeknek helyet adó pajtaépület, valamint az oszlopos piactér, amely a helyi termelőknek kínál kulturált lehetőséget az árusításra, írja Bokor Klára.

lapajánló_28

A nyugtalan láb szindrómáról olvashatnak Domonkos Andor kutatóorvos cikkében. Nyugtalan láb szindrómáról beszélünk, ha jellegzetesen az elalvási időszakhoz kapcsolódva jelenik meg a végtag mozgatási kényszere, nagyon sokszor kellemetlen, zavaró, szúró-zsibbadó-viszkető jellegű, esetleg bizarr, nehezen leírható érzet provokálja. A kellemetlen érzet átmenetileg mérséklődik a végtagmozgatásra.

lapajánló_28

Kicsengetés Nagyenyeden a Barangoló írásának a címe, Csermák Zoltán szerzőnktől. „Négyszáz éve alapították a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot. A jubileumi évben a patinás intézmény nagyon gazdag programkínálattal várja a vendégeket. Egy újságíró- találkozóra érkeztem a „kicsengetés”, azaz a ballagás napján. Az ódon falak között és s a városban sétálva emlékeztem a jeles évfordulóra.”

lapajánló_28

 

Íz-lelő rovatunkban barack van minden mennyiségeben, kakukkfüves pulykaburger barackkal, és könnyed barackos pite Szabó B. Csillától.

Vas Gyula a BMW X4 20d xDrive autót tesztelte.

lapajánló_28

 

Rajkovics György arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki mellé áll Fortuna az új idényben? Július 15-én kezdődik a Fortuna Liga 2022–2023-as idénye, három új csapattal, régi-új edzőkkel, néhány érdekes igazolással. Kérdés, meg tudják-e szorongatni ténylegesen a tizenkétszeres szlovák bajnokot, vagy jöhet az ötödik bajnoki cím sorozatban.

lapajánló_28

 

„Remek eredménnyel zárta a hazai rendezésű világbajnokságot a magyar női vízilabda-válogatott. A mieink a döntőben egy kiélezett csatában maradtak alul az Egyesült Államok ellen. A magyar válogatott színeiben a bodrogközi kiválóság Máté Zsuzsa az egész tornán fontos szerepet játszott a döntőig menetelő csapatban” – írja Ondík Gábor, aki megkérdezte a felvidéki sportolót is a játékról.

A hátlapon az alsósztregovai Madách-síremlék látható. Lapunkban ezúttal is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.