2022. december 9., 13:49

Hegyi Brigita: A zenekarunk egy kis család, akiket a zene és a művészetek szeretete köt össze

Legutóbb októberben a sámoti Antióchiai Szent Margit templomban hallhattuk a somorjai Harmonia Classica kamarazenekart. A koncerten a több mint 700 éves templom felújítására kis híján ezer euró gyűlt össze. A zenekar jövőre ünnepli fennállásának 15 éves évfordululóját, de még idén is lesz egy fellépése. Erről, valamint a múltról, a jelenről és a jövőről is beszélgettünk a zenekar művészeti vezetőjével, Hegyi Brigitával.

harmonia
Hegyi Brigitta, a Harmonia Classica művészeti vezetője
Fotó: Méry János

Az idei évben a Harmonia Classica kamarazenekar két év kihagyás után újra színpadra léphetett. Hogy élték túl a lezárások időszakát?

A lezárás bennünket is sokkolt, hiszen gyakorlás nélkül nincs eredmény, csak visszaesés. Ezért próbált mindenki egyénileg, otthoni gyakorlással formában maradni. Az újrakezdés így is nehezebben indult, de szerencsére túl vagyunk rajta.

Az intenzívebb próbák meghozták az eredményt, amit a fellépések igazoltak.

Nem volt gond azzal, hogy ismét összeszedje a zenekar tagjait, amikor már újra lehetett próbálni?

Az újrakezdéssel nem volt gond. Mindenki hiányolta a közös zenélést, hiányzott a színpad, a koncertek utáni jó érzés, hogy megint örömöt, értéket adhatunk a közönségnek.

2022 az újrakezdés éve volt, ennek jegyében rengeteg koncertet adtak. Felsorolná röviden, hogy melyek voltak ezek?

Már 2021 júniusában játszottunk a somorjai Korona Udvari Zenei Napokon. Ezt követte a Dunaszerdahelyi Szent György kórus jubileumi koncertjén való szereplés. Az évet a somorjai Híd Vegyes Karral egy közös online adventi koncerttel zártuk.

Az igazi visszatérést valóban a 2022-es év jelentette.

A koncertek sorát egy egész estét betöltő új műsorral kezdtük, melynek a „Tavaszi harmóniák“ címet adtuk. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy június 2-án koncertet adhattunk a XXX. Jubileumi Dunaszerdahelyi Zenei Napokon. Öröm volt zenélni a somorjai Híd Vegyes Kar jubileumi hangversenyén, amit a Korona Udvari Napok követtek, ahol a közönséget filmzenékkel leptük meg. Az évadot a gellei Péter Pál Napokon való koncertünkkel zártuk. Szeptemberben a somorjai római katolikus templom és kolostor alapításának 300 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretén belül koncertezhettünk. Októberben a sámoti Antióchiai Szent Margit templomban adtunk koncertet.

Az évzáró adventi koncertet december 11-én a somorjai Híd Vegyes Karral közösen tervezzük.

Idén önök is szerveztek jótékonysági koncertet a sámoti Antióchiai Szent Margit templom felújítására. Miért döntöttek így?

Mi is szerettünk volna hozzájárulni a templom felújításához. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat Cseh Tamás brácsaművész, aki a művészetével járult hozzá az esthez. Mint aktív résztvevője a koncertnek, nem szeretném értékelni, de úgy gondolom, hogy aki eljött, egy különösen meghitt hangulatú koncerten vett részt. Mindenkinek köszönet, aki egy nemes célra adakozott.

harmonia classica
Fotó:  Méry János

Jövőre lesz 15 éves a kamarazenekar. Milyen koncerteket szerveznek? 

A zenekar jövőre ünnepli fennálásanak 15. évfordulóját. Erre az eseményre egy egész estét betöltő koncerttel és egy új hanghordozóval készülünk.

Az adventi koncert után egy kis pihenő következik, majd januártól elkezdjük az új műsorunk gyakorlását.

Ez a zenekar egy „kis család“, különböző érdeklődésű lelkes műkedvelők, akiket a zene és a művészetek szeretete köt össze.

Fontos cél volt számomra a kamarazenélés ápolása, és a fiataloknak lehetőséget nyújtani arra, hogy a zenei alapképzés után is fejleszthessék képességeiket, és ez is segítse őket a szépség és a művészeti értékek befogadásában. A zenének hatalmas ereje van, Helen Esley-túl tudjuk, „a zene minden szomorúságnak, örömünknek hangot ad. Senki számára nem kell lefordítani“.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.