2020. május 14., 10:52

Érsekújvári KultúrKorzó: Kávéházakból a közösségi térbe

Mit lehet kezdeni a vírusjárvány által megváltoztatott helyzettel? Keresés, ötletek, új formák a kultúra terén – ezekről beszélgettünk Stugel Tiborral, az érsekújvári KultúrKorzó elnökével.

Médialapozó
Stugel Tibor az érsekújvári KultúrKorzó elnöke

Tibor elmondta, volt pár hét, amikor nem tudták, mihez kezdjenek. Látták, egyhamar nem tér vissza az élet a járvány előtti kerékvágásba, ezért gyorsan megoldást kellett keresni arra, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat a közönségükkel.

Azon kezdtünk el dolgozni, hogy áthelyezzük akcióinkat az internetre. Ebbéli igyekezetünkben akadtak partnereink. Elsősorban a Visual Team, amely internetes közvetítéssel is foglalkozik, valamint a Music Drive hangstúdió is bejelentkezett, hogy az ő termükből közvetíthetnénk műsorainkat”

– kezdte tevékenységük bemutatását az elnök.

Közösségi oldalukon élő zenei műsorokkal kezdtek - segítették Zsapka Attilát szobakoncertjei lebonyolításában, fellépett a Vadkerti-Zsapka-Sipos trió. Az Irodalmi Korzó Hizsnyai Tóth Ildikót köszönthette, aki Kínából jelentkezett a műsorba. Tartottak online vitát a kulturális szervezetek helyzetéről karantén idején, ahol szóba került a kulturális szervezeteknek nyújtott városi támogatások módosítása is. A 10 éves Irodalmi Korzó kerek jubileumán Kis Péter műsorvezető Kecskés Ildikóval, Juhász Rokko Józseffel és H. Nagy Péterrel beszélgetett. Tegnap pedig a klasszikus zene került előtérbe, a Virtuózok döntőse, az érsekújvári Fekete Tamás adott nagy sikerű online koncertet, melyet élőben közel százan követtek a szervezet facebook oldalán, azóta pedig már néhány ezerre kúszott fel a nézettsége.

A kávéházakból a közösségi térbe
Irodalmi beszélgetéseinket kis kávéházakban szoktuk tartani, ahol 20-30-an gyűltünk össze. Most a közösségi térben élőben ötventől is többen nézik, de a felvételeknek utóélete is van, a Vadkerti-Zsapka-Sipos trió koncert nézettsége például már 12 ezernél jár”

– emelte ki Stugel Tibor.

Megtudtuk, a KultúrKorzó havi 2-3 alkalommal jelentkezik internetes adással, s mivel ezek is bizonyos költségekkel járnak, mindenütt megjelenítik transzparens számlaszámukat.

„Ha nem is sokan, de azért egyre többen tudatosítják ennek fontosságát és tisztességét, hiszen a mi pénzünktől is függenek még páran – a termet bérbeadó, a zenész, a technikus és sorolhatnám. Egyelőre hitelbe dolgozunk, mindenki szívesen jönne akár ingyen is, de élni is kell valamiből. Idővel talán találunk majd erre is forrást, hogy kifinanszírozhassuk ezt az időszakot. Addig meg marad a KÖSZÖNÖM!” – mosolyodott el az elnök.

A várostól kapott támogatások csökkenni fognak

Döbbenten értesültek arról, hogy

a jövő keddi képviselő-testületi ülésen a kultúrbizottság azt fogja javasolni a testületnek, hogy az Érsekújvárban működő szervezetek a megítélt támogatások 30 százalékát kapják meg csupán,

ősszel pedig a helyzettől függően módosítanák ezt. Már egy internetes vita keretében próbálták a bizottság tagjainak elmagyarázni, hogy ez éppen csak a túléléshez lenne elég, akiknek még székházuk is van, azoknak pedig a 30 százalék egyenesen megsemmisítő lehet.

Mivel mi már online működünk, tevékenységünk visszakövethető, ezért mindenképpen azt kellene elérni, hogy a már egyszer megítélt összegnek legalább a 70 százalékát hagyják meg azzal, hogy szeptemberben átértékelik"

- adott hangot véleményének Stugel Tibor.

Jelenleg az ArtKorzó kiállításait digitalizálják 10 évre visszamenőleg, és töltik fel az oldalunkra, mert a visszajelzésekből arra következtettek, van erre igény. Az általuk alapított Magyar Közösségért-díjat most nem adják át, mivel elmaradt a március 15-i nagy ünnepségük, így az arra érdemesnek a díj 2021-ben lesz átadva.

Van tehát amit a KultúrKorzónak el kell halasztania, ám a munka nagy része - ugyan más formában, de folyik tovább.

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.