2022. március 2., 13:40

Első lemezét kereszteli a GORLO VOLKA

A GORLO VOLKA 2022. március 19-én a gútai Művelődési Központban lép színpadra az Estendøn társaságában. A tervezett koncert kapcsán a 2021 decemberében megjelent CD-jükről is kérdeztük az együttes tagjait.

GORLO VOLKA
Galéria
+2 kép a galériában
GORLO VOLKA
Fotó: Szabó Máté

„Sokan kértétek, meghallgattunk hát benneteket, és a dalainkat albumba fűzve kiadtuk őket CD-lemezen is” – fogalmaztátok meg zenekarotok első, 2021 decemberében megjelent lemeze kapcsán. Eredetileg nem szerepelt a terveitek között a lemezkiadás ebben az időszakban?

Gőgh Ákos (Oggy): Rövidtávú terveink között nem szerepelt, de mindig próbálunk magunk elé helyezni feladatokat, hogy pörögjön a zenekari élet. Valahogy így jött szóba, hogy próbáljuk meg egységesíteni az eddig kiadott dalainkat, és lepjük meg a közönségünket év végére.

A lemez címe így vagy úgy, de akár még rímel is a jelenlegi járványhelyzetre. Miért ezt a címet választottátok?

Farkas Melinda: A címadást rám bízták. Elég sokat agyaltam, s végül ezt a címet dobtam be a közösbe. A srácok egyből jóváhagyták. Benne van minden: SZERETETJÁRVÁNY – az első megjelent dalunk, a Tarantínó kulcsmondata, a stúdióban töltött évünk alatti járványhelyzet, és ami most aktuálisabb, mint valaha: inkább szeress, ne háborúzz!

Lassan már két hónapja járja útját a lemez. Milyen érzés volt útjára indítani? Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

Szabó Gábor: Visszatérő és természetesen nagyon jóleső visszajelzés, hogy maga a lemez nagyon szépen, jól szól, teljesen más dimenzióba helyezi a zenénket a hangzás – például a Spotify minőségéhez képest. Ez mindenképpen örömteli, afféle „járulékos nyereség”. De a legjobban azok a visszajelzések tetszenek, amikor azt halljuk, hogy egy autóban felejtett CD-t valaki elindít, és örömmel kérdezi a kocsi tulajdonosától, hogy: „Mi ez a zene?! Tök jó…!”

Farkas Melinda: Abszolút pozitívak a visszajelzések. Hihetetlen élmény volt legelőször kézben tartani az albumot. Hozzám pár nappal később érkezett, de Gábor gondoskodott róla, hogy még így is „velük együtt” időben csodáljam meg mit is alkottunk. Ráálltunk erre a rendszeres havi megjelentetésre, de egy fizikai hordozót, a sok éves munkád gyümölcsét tartani a kezedben, na az az igaz öröm!

Kinek melyik dal áll legközelebb a szívéhez?

Szabó Gábor: A Tű és cérnát mindannyian nagyon szeretjük. Hihetetlen „húzása” van annak a dalnak, egészen flow-jellegű érzés játszani.

Gőgh Ákos (Oggy): Nem tudnék egy dalt kiemelni. A próbáktól a koncerteken keresztül a stúdióig hosszú utat jár be egy dal. Fejlődik, tisztul, beérik. E folyamat végére szinte az összes dallal teljesen azonosulok.

Farkas Melinda: Óriási öröm számomra, hogy úgy tudok a fiúkkal alkotni, hogy nem kell senkire ráerőltetnem az elképzeléseimet, hanem nagyjából érezzük mindnyájan, hogy mit is szeretnénk kifejezni. Mint már említette Gábor, a Tű és cérna a zenekar flow-dala, de per pillanat a Dsida-versmegzenésítés a kedvencem… Ha a jövő héten kérdezed, már lehet, hogy ismét a Lucifer lesz.

A hosszú koncertmentes időszakban bizonyára sok energiát tudott adni a lemez körüli munkálkodás. Vagy épp ellenkezőleg? Honnan tudtatok töltekezni az elmúlt fél évben? Mi tartotta a zenekarban a lelket?

Farkas Melinda: Voltak állapotok, jók, rosszak is, amelyek mindenkinél máskor jelentkeztek, és ilyenkor kevésbé tudtunk aktívkodni, de nagy az elfogadás, szeretet, megértés kis családunkban. Mivel nagy a távolság közöttünk, a találkozások mindig új erőt adnak, motiválnak az alkotáshoz. A lelket – bármennyire is furán hangzik – az idő tartotta bennünk. Időben szerettük volna megjelentetni még karácsony előtt, és lezárni ezt a korszakunkat az albummal, hogy idén már az új dalokkal tudjunk foglalkozni.

Március 19-én Gútán az Estendøn zenekarral közösen szervezett koncertesten fogjátok megtartani a lemez keresztelőjét. Hogyan készültök az estére? Hogyan képzelitek el magát a keresztelőt?  Lehet már arról valamit tudni, ki lesz a lemez keresztanyja, keresztapja?

Szabó Gábor: Éppen azon gondolkodtam a minap, hogy igaz, hogy valami nagyon egyszerű keresztelő volt betervezve, de valamilyen indokolatlan showelemmel fel kéne dobni. Például a keresztszülő jöhetne Hello Kitty álarcban; vagy szereznénk valahonnan egy igazi unikornist, és az vontatná fel a színpadra a CD-t szenteltvizestül, keresztszülőstül…

Gőgh Ákos (Oggy): Na, ezek után, hogy Gábor lelőtte a poént, szerintem vissza is mondom az AliExpresses rendelést… Remélem, még nem indult útnak az utolsó kínai unikornis! Valami mást kell most már kitalálnunk.

Farkas Melinda: A köri kiléte titok, hét pecséttel, hat lakattal lezárva. A kulcs jó mélyen a kínai unikornis gyomrában, amit Oggy rendelt, szóval jó lenne, ha megérkezne…

A RESET 2022 elnevezésű koncertestről további információkat itt találnak. Elővételben itt lehet kedvezményesen hozzájutni a koncertjegyekhez.

A hosszú csend után nem csak Gútán lehet majd benneteket hallani. Meséljetek, hol találkozhatnak veletek az érdeklődők?

Farkas Melinda: Gútát követő koncertünk Budapesten lesz az Akvárium Klub Volt lokál koncerttermében március 25-én. Nagyon sok szeretettel várjuk az arrafelé csámborgókat!

A GORLO VOLKA zenekar 2015-ben alakult A Farkas, a Mézes, a Német meg a Bob néven. A kezdeti sikerek ellenére 2017 februárjára Németh Veronika és Domján Kristóf (Bob) is úgy döntött, hogy kilép a zenekarból, s Melinda a zenekart Gyurász Marianna költő javaslatára GORLO VOLKA-ra keresztelte át. Bár készültek az új dalok, másfél évet koncertcsendben töltött a duó. Gőgh Ákos (Oggy) 2019 kezdetén csatlakozott hozzájuk, s majdnem ugyanebben az időben Melinda hirdetésére Szabó Gábor jelentkezett basszusgitárosként. Zoli hangszert váltott s lett a zenekar gitárosa, így alakult át akusztik-folk zenekarból – kísérletező duón át – klasszikus alter-pop-rock kvartetté a banda. Az azóta is változatlan felállásban 27 koncertet adtak a magyar nyelvterületen, többek közt az A38 Hajón, a Művészetek Völgyében, a Barba Negrában, a gútai Hajómalom Fesztiválon, a Gombaszögi Nyári Táborban, valamint több felvidéki helyszínen és városban.
GORLO VOLKA
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.