cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 2., 09:14

Az ipolybalogi Kiss Zenészek csapata nyerte meg a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét

2023. szeptember elsején, pénteken, 13 órai kezdettel került megrendezésre a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle. A délelőtti órákban már a zenekari hangbeállásoktól volt hangos a nagyterem és környéke.

kiss-zeneszek_
Galéria
+9 kép a galériában
Kiss Zenészek
Fotó: Cserteg István

A Szemlére ezúttal kevesebb előadó jelentkezett és a döntőbe jutott hat fellépő közül csupán öten tudták vállalni a megmérettetést. Először fordult elő, hogy többségben voltak a magyarországi résztvevők, ennek ellenére a felvidéki zenekarok taroltak. A fellépőknek 10 perc szerelési és 15 perc műsoridő állt rendelkezésükre.

a-zsuri
A zsűri
Fotó:  Lacza Gergely

A hartai Hé Hallod! trióból csupán a frontember, a veresegyházi MenCrew nevű formáció tagjai közül pedig szintén csak a frontember és a dobos jött el a helyszínre, így a zsűri nem igazán tudta releváns módon értékelni a két fellépő ad hoc jellegű produkcióit.

he-hallod
Hé, Hallod!
Fotó:  Lacza Gergely

A harmadik magyarországi szereplő, a pécsi VikHarp egy improvizáción alapuló, főleg az autentikus blues hagyományokra építő modern, általában instrumentális jellegű szájharmonikás one man band, azaz egyszemélyes zenekar volt. A döntnökök szerint ez az utcazenei fesztiválokon bizonyára kiváló hangulatot tud teremteni, de az Öröm a Zene Kárpát-medencei Tehetséggondozó Program nem éppen ilyen jellegű produkciókat keres.

vikharp
VikHarp
Fotó:  Lacza Gergely

Csupán az ipolykeszi Kingfishers és az ipolybalogi Kiss Zenészek csapata állt ki teljes létszámban a pódiumra és a begyakorolt produkcióiknak meg is lett a jutalma, ugyanis az összes díjat ők ketten vitték el.

kingfishers
Kingfishers
Fotó:  Lacza Gergely

A döntő produkcióit hazai és magyarországi tagokból álló szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai voltak:

  • Balázs Sziszka, a Music Fashion kiadó tulajdonosa, zenei menedzser, a Hangfoglaló Program delegáltja

  • Bárány János újságíró, a Szabad Újság Hangszál mellékletének vezető szerkesztője

  • Csenger Ferenc, a Pátria Rádió a Pátria rádió műsorvezetője, az RTVS vezető szerkesztője és nemzetiségi műsorigazgató-helyettese

  • Emmer Péter, kétszeres Harmónia-díjas gitáros-énekes, zeneszerző és dalszövegíró

  • Jancsó Péter író, újságíró, a MartFeszt Martosi Szabadegyetem delegáltja

  • Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar többszörös Harmónia-díjas énekese, dalszövegírója, zeneszerzője, a Koppány és a Vadkelet Hősei formáció frontembere

  • Nagy Szabolcs, a Fülesbagoly Tehetségkutató szervezője, a Hangfoglaló Program delegáltja

  • Nászaly Gábor, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője

  • és nem utolsó sorban Pap Tibor, a tatabányai Peron Music Alapítvány elnöke és a tatai Peron Tehetségközpont vezetője, a zsűri elnöke

A megmérettetés abszolút győztese a Kiss Zenészek lett, akiknek lehetőségük nyílik megküzdeni a 2023. évi Öröm a Zene Tehetségkutató magyarországi döntőjében a 4 millió forint értékű fődíjért (1.000.000 Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott 3 millió forintos támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat). A csapatnak ezenkívül egy éves kiemelt mediális megjelenést biztosít a 10 éves atempo.sk zenei és kulturális portál, továbbá a SZMAZE a Facebook csoportjában. A ma7.sk portál egy videóbeszélgetésre invitálja a győztest, Emmer Péter pedig a zenekar két stúdiófelvételének keverését és masterizálását vállalta. Lakatos Róbert a 2024-es Harmónia-díj ünnepélyes gálaműsorában, Kovács Koppány a megújult dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Clubban a párkányi Jóvilágvan vendégeként, Nászaly Gábor a 2024-es Gomaszögi Nyári Táborban, Jancsó Péter pedig a 2024-es Martfeszten lépteti fel a zenekart, továbbá a Piros7-es portálon biztosít nekik megjelenési felületet. Bárány János gondoskodik arról, hogy az októberi Szabad Újság Hangszál mellékletének belső poszterén a zenekar fotója szerepeljen.
kiss-zeneszek__0
Kiss Zenészek
Fotó:  Cserteg István
A Kingfishers-t is egy videóbeszélgetésre invitálja a ma7.sk portál, Nászaly Gábor a 2024-es Forma Festen, Kovács Koppány pedig zenekara, a Rómeó Vérzik előtt lépteti fel őket a Soul Hunter Music Clubban. Jancsó Péter jóvoltából a zenekar a 2024-es Martfeszten is felléphet és a Piros7-es portálon is bemutatkozhat.
mencrew
MenCrew
Fotó:  Lacza Gergely

Jövőre, a 10. jubileumi Szemlére a szervezők nagyobb volumenű rendezvénnyel készülnek Komáromban.

a-resztvevok
A döntősök és a zsűri
Fotó:  Cserteg István
a-resztvevok
Galéria
+9 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.