cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. november 11., 11:35

A zene éjszakája: Klasszikus zene hetedik alkalommal

Immár hetedik alkalommal telnek meg klasszikus zenével Budapest felkapott kávézói, pubjai A zene éjszakáján, november 16-án. A főváros 150. születésnapja alkalmából a fellépők köre idén először nemzetközivé válik - közölte a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) pénteken az MTI-vel.

A zene éjszakája
Fotó: Instagram / Budapesti Fesztiválzenekar

Mint írják, a BFZ zenészeihez a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is csatlakoznak.

A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a közönséget az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén.

Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A fesztelen hangulatú minihangversenyek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig is tartanak - olvasható a közleményben.

Kiemelik, hogy

A zene éjszakája idén színesebb programot kínál, mint valaha,

ugyanis a világ minden tájáról érkeznek zenei formációk az alkalmi színpadokra, a megidézett zeneszerzők sora pedig Haydntől Philip Glassig ível.

A Három Holló közönsége az este folyamán megismerheti többek között a charú nevű kolumbiai hangszert, vagy hallgathat egy japán hegedű-zongora duót, amint Schubertet és César Franckot ad elő. A Lumenben egy horvát zongorista Chopint játszik, majd a program egy észt, Costa Rica-i, kazah hármas Stravinsky-produkciójával folytatódik.

A Szatyor Bárban a BFZ egyik hatos formációja kelta zenével szórakoztat, a KEG Sörházba kitelepülő BFZ-kvartett pedig a jazz szellemét idézi meg Gershwinnel, Cole Porterrel és Astor Piazzolával. A zene éjszakájának utolsó minikoncertje a Turbinában kezdődik pontban éjfélkor, már november 17-én, így a BFZ fúvósszextettje adja Budapest 150. születésnapjának első ünnepi koncertjét - olvasható a összegzésben.

A részvétel minden helyszínen ingyenes, de a szervezők közlése szerint érdemes mihamarabb asztalt foglalni.

A sokszínű események szervezője a Budapest Brand és a BP150 Projektiroda, a Fesztiválzenekar ezúttal művészeti partnerként csatlakozik a rendezvényhez - írják.

A koncertek programja helyszín szerint a www.bfz.hu weboldalon tekinthető meg - áll az összegzésben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.