2024. február 22., 08:34

A zene az kell

Mondják, a zene gyógyít és boldoggá tesz, ezenfelül azonban össze is hozza az embereket. Szeretem a zenés flashmobokat (villámcsődület, a szerk. megj.), amikor egyszer csak kiválik a tömegből egy csomó ember, és valami szokatlan dolgot tesz: létrehoz egy pillanatnyi csodát a körülöttük lévő beavatatlanok örömére. 

Évi - baszk diákok

Egy kicsit ilyen érzésem volt akkor is, amikor az interneten bóklászva szembejött velem egy baszk középiskola diákjainak a kísérlete. Ki tudja, mi lett volna a középiskola 185 tagú kórusával a Covid-járvány idején, talán szétszéledtek volna.

Ezek a diákok azonban nem ezt tették, hónapokig tartó kitartó munkával begyakorolták Beethoven V. szimfóniáját, amelynek kizárólag a testükkel: kezükkel, lábukkal végzett ütemes mozgással adtak sajátos zenei aláfestést.

Persze, sokan akár legyinthetnének is rá, mondván: ez nem zene, csak testmozgás. De nincs igazuk: ütemes tapssal, lábdobogással és csettintéssel is lehet zenét létrehozni, s ennek a zenének a járulékos hozadéka a baszk iskola diákjai számára, hogy összehozta, egy csapattá kovácsolta őket, arról nem is beszélve, hogy a produkció látványnak sem utolsó.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/7. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.