lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. február 13., 12:10

A Sajó Banda zeneszínháza

Nagy sikerrel mutatta be ELKEZDŐD5T című új műsorát a Sajó Banda Rozsnyón. Az előadásról, a fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő zenekarról és terveikről beszélgettünk Kristóf Bálinttal, a Sajó Banda vezetőjével, prímásával.

sajó banda
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Tóth Viktor

A produkciót stílusteremtő jubileumi nagykoncertként harangoztátok be, ami szakít a „hagyományos” népzenei koncertklisékkel. Ez mit jelent?

Azt, hogy a tartalom ugyanaz maradt, amivel előttünk már sok népi zenekar foglalkozott, viszont olyan formába öntöttük, ami sokkal nagyobb hatást tud gyakorolni a 21. századi közönségre. Ez a mi stílusteremtésünk tulajdonképpen valahol a zenekari koncert és a színházi előadás között lavírozik. Nevezhetnénk akár "zeneszínháznak" is.

A táncszínházat mindenki ismeri, ennek mintájára talán a zeneszínház kifejezés áll a legközelebb ahhoz, amit csinálunk. Már a műsor címe is arra utal, hogy valami új kezdődött, ráléptünk egy útra, azon szeretnénk továbbmenni.

Tekinthetjük tehát ezt mérföldkőnek a zenekar életében?

Teljes mértékben. Nem véletlen, hogy az ötéves jubileumunkhoz igazítottuk. Ebben a műsorban benne van az egész zenekari fejlődéstörténetünk, ahogy táncosokként megismerkedtünk a népzenével, aztán ahogy „átvedlettünk” zenészekké.

A zenekar most érkezett abba a stádiumba, hogy szeretnénk kicsit más utakon is elindulni, az autentikus népzenének a néprajzi pontosságú bemutatása mellett szeretnénk kipróbálni magunkat valami újban, magát a népzenét használni arra, hogy kifejezzük a mai kor emberének gondolatait, érzelmeit, érzéseit.
sajó banda
Fotó:  Tóth Viktor

Akkor ez az előadás az „átvedlés” története?

Ezt az előadást szándékosan úgy alkottuk meg, hogy ne legyen túl konkrét, ne csak egy dolgot fejezzen ki. A fejlődéstörténet, a zenésszé válás elég egyértelmű, de más szálakat is felfedezhetnek a nézők.

Olyan pillanatok és hangulatok is megjelennek, amelyek komolyabbnál komolyabb témákkal foglalkoznak. Mit jelent a mi felfogásunkban a szülőföld, mit jelent az, hogy felvidékiek vagyunk, hogy szlovákok között élünk, mennyire kötődünk a szülőfalunkhoz, elvándorlunk-e onnan és visszatérünk-e?

Ezeket a témaköröket is boncolgatjuk, ugyanakkor, hogy jó egyensúlya maradjon a műsornak, szerepet kap benne a humor vagy a szerelmi szál is. Ezek összessége adja az előadásnak azt a jellegét, amit mi elképzeltünk, illetve amit a rendezőnk, Nemes Szilvia elképzelt azokból a hangulatokból, érzelmekből táplálkozva, amiket bennünk felfedezett.

Megfér egymás mellett a repertoárotokban az autentikus népzene és ez az új stílus?

Igen. Mi azt valljuk, hogy igazából nem a műfaj vagy a stílus a meghatározó, hanem maga a kontextus. Tehát nagy jelentősége van a hagyományos koncertnek és a színházi produktumnak is, az a fontos, hogy tudjuk, melyiket mire akarjuk használni. Ezután is tartunk gyermekfoglalkozásokat, hangszerbemutatókat, tánctanításokat az iskolákban – hogy a gyerekek minél korábban megismerjék kultúránknak ezt a részét, a táncot, a zenét, az éneket, a hangszereket, a játékokat –, de folytatjuk a hagyományos népzenei koncerteket is, és ehhez jön még a zeneszínház. Ezeket nem kell szembeállítani egymással, inkább azt kell keresni, melyiknek mikor és hol van a helye.

sajó banda
Fotó:  Tóth Viktor

Hogyan fogadta a közönség az előadást?

Az volt a leggyakoribb visszajelzés, hogy a nézőközönség valami olyasmit kapott, amire nem számított, amit korábban még nem látott, tehát úgy tűnik, sikerült a stílusteremtés. Nagyon örülünk, hogy tetszett a közönségnek, amibe belevágtunk.

Kivételes öröm volt számunkra, hogy a bemutatóra nemcsak a környékbeli, illetve a nyugat-szlovákiai és magyarországi barátaink, ismerőseink jöttek el, hanem a felvidéki fiatal zenésztársaink is elfogadták a meghívásunkat.

Itt volt a komáromi Bagla Banda, az ipolysági Húros Banda és a rozsnyói Kis Sajó Banda, a füleki File Banda most sajnos nem tudott eljönni. Kimondottan célunk volt, hogy korosztályos sorstársainkat, zenésztársainkat összegyűjtsük egy ilyen alkalomra, ahol közös zenélés is volt, és az előadás utáni fogadáson ők szolgáltatták a muzsikát.

Reményeitek szerint ez a későbbiekben is így lesz?

Nem egyszeri alkalomról van szó. Hosszabb távú elképzeléseink is vannak, de ezek egyelőre maradjanak titokban.

Bevallott célunk, hogy összefogjuk a felvidéki népzenei mozgalomnak ezt a generációját, mert azt látjuk, hogy nagy igény van rá, így tehát vállaljuk a kezdeményező szerepét. Muzsikustársaink lelkesen fogadták ezt, örülnek, hogy közös munkába foghatunk.
sajó banda
Fotó:  Tóth Viktor

Azt mondtad, a darabban megjelenik a zenekar fejlődéstörténete. Milyen volt ez az öt év?

Nagyon gyorsan elrepült. Túlzás és nagyképűség nélkül mondhatom, hogy az a szakmai fejlődés, amit öt év alatt sikerült elérni, nem kis dolog. De rögtön hozzá is teszem, hogy reális az önképünk, el tudjuk magunkat helyezni amatőr és profi viszonylatban is, tudjuk, körülbelül milyen technikai szinten vagyunk jelenleg.

Azzal, hogy belefogtunk egy ilyen műsorba, nem soroljuk magunkat a hivatásos, profi muzsikusok közé, ettől még nagyon messze vagyunk, de úgy gondoltuk, a tudásunkat ilyen keretek között is képesek vagyunk megmutatni.

Az elmúlt öt év egyébként nagyon változatos volt. Belülről, hála istennek, úgy éljük meg, hogy egy folyamatosan feljlődő utat jártunk be. Bízunk benne, hogy ez kívülről is így látszik és továbbra is megmarad a felfelé vezető ív.

Tekintsünk kicsit a közeli jövőbe is!

Most azon dolgozunk, hogy ezt a műsort minél több helyre elvigyük. A premierre nagyon sok barátunk, ismerősünk nem tudott eljönni, vagy már nem tudott jegyet vásárolni, tehát mindenképp tervezünk további bemutatókat otthon, a környéken, de szeretnénk messzebbre is elvinni, akár országhatárokon túlra is. Természetesen a zenekar sem állt meg, folytatjuk a koncertezést, a táncházmuzsikálást, a gyermekfoglalkozásokat. Nagyon sok munka vár ránk.

03_sajo-banda_elkezdod5t_foto_toth-viktor
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.