2020. augusztus 13., 19:40

Ismét a jó zene volt a központban a Samaria Jazz Fesztiválon - VIDEÓ

Szaxofon. Trombita. Ének. Improvizáció. Nyári este. Jó hangulat. Minden adott volt július utolsó és augusztus első napján egy remek kikapcsolódáshoz. A somorjai MoziClub és a Jazz Club DS összefogásával ismét megvalósulhatott a jazz est, aminek sikere felfelé ível. Az eseményem forgatott a ma7 médiacsalád Múzsájának stábja is, nézze velünk a jó kis összefoglalót!

Videó forrása: ma7, múzsa
A dzsessz története során óriási változásokon ment keresztül, ami alatt egy szabad örömzenélésből először populáris tánczene, később zeneművészet lett, majd az európai zenére visszaható, modern tudománnyá és zenei stílussá vált. A dzsessz gyökerei a nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, az afro-amerikai zenei hagyományokban (például blues, ragtime) valamint az európai katonai zenekarok zenéjében találhatóak meg. A 20. század elején az afro-amerikai közösségekből indult ki és az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt/van a többi zenei irányzatra is. A dzsessz ma is folyamatosan fejlődik, egyre újabb stílusok jelennek meg – írja a people.inf.elte.hu.

Bár a 60-as években háttérbe szorult a pop műfaj előre törése során, ezt Molnár Gyula, a Molnár Dixieland Band frontembere mondta el kameráink előtt. Ki tudhatná ezt jobban, hiszen maga is részese 1964-től a jazz vérkeringésnek, mivel az említett zenekarral már 56 éve játsszák a dixieland dallamait. 

Testközelből élte meg a jazz műfaj népszerűségének változásait és soha egyetlen pillanatra sem vesztette a hitét.

A jazz során a színpad audiovizuális játszótérré változik és a közönségnek nincs más dolga, csupán buzdítani a zenészeket a további rögtönzésre.

Fontos az élő jazz zene, mert ott olyan csodák történnek a színpadon, amikre egy stúdiófelvételen nincs esély.

-  így fogalmazott Peter Lipa, a hazai jazz élet egyik legmeghatározóbb személyisége, aki szintén nyilatkozott a ma7 stábjának, méghozzá magyar nyelven.

A szervezők tavaly nyáron egy egészen más fesztivált álmodtak meg, de arra senki nem számított akkor, hogy milyen éve lesz a zenének és ezen belül az egyes műfajokat népszerűsítő fesztiváloknak. Ahogyan azt Vida Igor, a fesztivál főszervezője elmondta:

Jóval több külföldi zenekart szerettünk volna elhozni a fesztiválra, de a koronavírus terjedését megelőző intézkedések átszabták a terveinket. Szerencsére a fesztivált meg tudtuk szervezni, és úgy döntöttünk, a magyarországi és szlovákiai zenekarok közül hozunk el olyan minőségű szereplőket, akik valódi zenei élményt tudnak nyújtani az adott helyzetben is. Mivel a zenekaroknak nem voltak bevételeik az elmúlt időszakban, így ezzel is tudjuk támogatni a saját zenészeinket.

A fesztiválon elsősorban dixieland és hagyományos jazz zene szólt, amelyet felvidéki, erdélyi, magyarországi és szlovákiai zenészek szólaltattak meg mesteri módon.

Nézze velünk az összefoglalót! 

Megosztás
Címkék