2020. augusztus 13., 19:40

Ismét a jó zene volt a központban a Samaria Jazz Fesztiválon - VIDEÓ

Szaxofon. Trombita. Ének. Improvizáció. Nyári este. Jó hangulat. Minden adott volt július utolsó és augusztus első napján egy remek kikapcsolódáshoz. A somorjai MoziClub és a Jazz Club DS összefogásával ismét megvalósulhatott a jazz est, aminek sikere felfelé ível. Az eseményem forgatott a ma7 médiacsalád Múzsájának stábja is, nézze velünk a jó kis összefoglalót!

Videó:  ma7, múzsa
A dzsessz története során óriási változásokon ment keresztül, ami alatt egy szabad örömzenélésből először populáris tánczene, később zeneművészet lett, majd az európai zenére visszaható, modern tudománnyá és zenei stílussá vált. A dzsessz gyökerei a nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, az afro-amerikai zenei hagyományokban (például blues, ragtime) valamint az európai katonai zenekarok zenéjében találhatóak meg. A 20. század elején az afro-amerikai közösségekből indult ki és az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt/van a többi zenei irányzatra is. A dzsessz ma is folyamatosan fejlődik, egyre újabb stílusok jelennek meg – írja a people.inf.elte.hu.

Bár a 60-as években háttérbe szorult a pop műfaj előre törése során, ezt Molnár Gyula, a Molnár Dixieland Band frontembere mondta el kameráink előtt. Ki tudhatná ezt jobban, hiszen maga is részese 1964-től a jazz vérkeringésnek, mivel az említett zenekarral már 56 éve játsszák a dixieland dallamait. 

Testközelből élte meg a jazz műfaj népszerűségének változásait és soha egyetlen pillanatra sem vesztette a hitét.

A jazz során a színpad audiovizuális játszótérré változik és a közönségnek nincs más dolga, csupán buzdítani a zenészeket a további rögtönzésre.

Fontos az élő jazz zene, mert ott olyan csodák történnek a színpadon, amikre egy stúdiófelvételen nincs esély.

-  így fogalmazott Peter Lipa, a hazai jazz élet egyik legmeghatározóbb személyisége, aki szintén nyilatkozott a ma7 stábjának, méghozzá magyar nyelven.

A szervezők tavaly nyáron egy egészen más fesztivált álmodtak meg, de arra senki nem számított akkor, hogy milyen éve lesz a zenének és ezen belül az egyes műfajokat népszerűsítő fesztiváloknak. Ahogyan azt Vida Igor, a fesztivál főszervezője elmondta:

Jóval több külföldi zenekart szerettünk volna elhozni a fesztiválra, de a koronavírus terjedését megelőző intézkedések átszabták a terveinket. Szerencsére a fesztivált meg tudtuk szervezni, és úgy döntöttünk, a magyarországi és szlovákiai zenekarok közül hozunk el olyan minőségű szereplőket, akik valódi zenei élményt tudnak nyújtani az adott helyzetben is. Mivel a zenekaroknak nem voltak bevételeik az elmúlt időszakban, így ezzel is tudjuk támogatni a saját zenészeinket.

A fesztiválon elsősorban dixieland és hagyományos jazz zene szólt, amelyet felvidéki, erdélyi, magyarországi és szlovákiai zenészek szólaltattak meg mesteri módon.

Nézze velünk az összefoglalót! 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.