cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. március 7., 17:55

Harmadszor is Medvéről szólnak a Vízsodorta históriák

Mit jelentett a leventemozgalom tagjának lenni? Romantikus gyerekjáték volt csupán, békeidős időkitöltés avagy véresen kemény valóság? A Vízsodorta históriák 12. részében a medvei Kulacs Laci bácsi mesél ifjúkoráról, arról az időszakról, amikor a 14-15 éves srácokat összegyűjtötték, és elvitték Németországba. Azoknak a szerencsétleneknek fogalmuk sem volt arról, mi vár rájuk.

Videó:  VKL Stúdió

Kemény volt a parancs, ólomnehéz az élet, és bombák meg csak úgy hullottak az égből. A szovjet bakancsok dübörögtek, és a kelet felől érkező horda sárba taposott akkor minden szárba szökkenő kultúrát. A leventéket a páncélököl használatára képezték volna ki németföldön, mégpedig úgy, hogy azok a gyerekek bizony el sem bírták a fegyvert.


A szövetkezetesítéssel kapcsolatos viszontagságokkal foglalkozik az epizód másik része. “A papa azért nem akart belépni, mert sajnálta a két lovát” - meséli Kató néni, mégis “összeszedtek mindent”. A kommunista pribékek mindig este vitték el a tyúkokat a falusiaktól, aki pedig ellenkezni merészelt, megfenyegették. Így épült a kommunizmus.

Nézze velünk a sorozat újabb epizódját!

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.