2020. március 22., 10:29

Autentikus népzene a Moziban

A koronavírus-válság megelőző intézkedései miatt szünetelnek a kulturális rendezvények, koncertek, táncházak. Aki rendszeres látogatója volt ezeknek a rendezvényeknek, már lassan elvonási tüneteket észlelhet saját magán. Ebben a helyzetben egy minőségi zenei programra tekintünk vissza a Múzsa legújabb adásában, amelyet még a megszorító intézkedések előtt forgattunk a somorjai Moziban. Nézze velünk!

Videó:  ma7, múzsa

A somorjai Mozi klub hűen próbálja életben tartani a ránk hagyományozódott néptáncot és népzenét, hiszen  nem első alkalommal rendeznek táncházat. A ma7 stábjának odaérezésekor mit sem sejthetett még a véletlenül betévedő arról, hogy milyen hangulat kerekedik perceken belül a hangulatos, családias kis klubban.
A talpalávalót mindig más szolgáltatja, ez alkalommal  ,,Kiscsipás'' és zenekara húzta a leginkább kalotaszegi dallamokat.


Kiscsipás, azaz Varga István ősei is zenészek voltak. A "Csipás" becenévre hallgató édesapja neve  legenda  a néptánckutatók és rajongók szemében, aki rengeteg autentikus gyűjtés forrása volt. A Moziban fellépő fia édesapja misszióját viszi tovább, ez pedig az, hogy a szűretlen népzenét adja tovább a magyaroknak, azoknak, akiknek szíve együtt dobban a csizmájukkal a népzene hallatán, akik nem tudják megállni, hogy  ne mozduljanak együtt a ritmussal. Innen tudni, a népzene összeköt, a néptánc összetart.

Nézze velünk a Somorján forgatott összefoglalót!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.