cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 21., 18:00

A Vízsodorta Históriák ezúttal a halászatáról jól ismert Füss történetét tárják elénk - VIDEÓ

A Vízsodorta Históriák újabb fejezeteiben ezúttal a Komáromi járásban található Füss újkori történetének első két epizódját tárják a nézők elé. Az első néhány percben a helyiek mutatják be a falut.  

 

Videó:  VKL stúdió

Az első részből megtudhatjuk, miként jött létre – a legideálisabb halászhelyek kiválasztása nyomán – a középkori „Villa Fis”, és hogy a településnek milyen domborzati sajátosságai vannak.

Füss faluja hajdanán a Szent Márton hegyen tevékenykedő bencések birtoka volt, aztán lett, ahogy lett… de a „Kastély” (ami sohasem volt kastély) az bizony itt maradt, és falai között még számos jószágkormányó tudása lebeg jóindulatú szellemként – ez a bencés szellemiség.

A helyiek még jól emlékeznek Német Romvald atyára is, aki éppen egy ilyen jószágkormányzó volt Füssön, s akiről még él néhány vidám história a füssiek ajkán.

Videó:  VKL stúdió

 A világháború komor árnyéka vetül a második részt nyitó történetekre, aztán jön a „megkerülhetetlen”, mégpedig a deportálások és a lakosságcsere témája, melyek keserű igazságait füssi asszonyok és férfiak mondják ki.

A film második epizódjának érdekessége, hogy megszólal benne az a Laci bácsi is, aki az 1947-es lakosságcsere idején magyarországi „szlovákként” érkezett a faluba.

Az egyes epizódok megragadó képi világa által közelebb kerülünk az itt élő emberekhez. Nézzék velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.