2021. április 5., 09:25

Locsolkodás helyett már másodízben karantén jutott nekünk húsvét hétfőn - VIDEÓ

A húsvét hétfőt gazdag népszokások, hagyományok övezik. Ez a nap a néphagyományban "Vízbevető hétfő" néven is ismert, ez is utal a locsolás egykori módjára, amikor a legények a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték és egy vödör vízzel leöntötték őket. Cserébe a legények hímes tojást kaptak. A vírushelyzet miatt sajnos idén is elmaradnak ezek a szokások, ezért a hagyományok ismerőivel legalább egy stúdióbeszélgetésben igyekszünk feleleveníteni azokat. Az Ünnepváró vendégei ezúttal a Motolla Kézműves Baráti Kör tagjai, Benko Tünde tárgyalkotó népművész és Benko Pál gimnáziumi tanár, akiket online kapcsolunk, valamint Varga Norbert közművelődési szakember, folklórkutató.

Videó:  ma7

Az Ünnepváró füleki stúdiójában ezúttal a húsvéti szokásokról, a húsvét jelképeiről, valamint a hagyományok közösségmegtartó erejéről beszélgetünk vendégeinkkel.

Ha megfigyeljük a népi hagyományokat, akkor a tojás, mint szimbólum végigkíséri az ember életét. Valamikor a születendő gyermek vizébe is tojást ütöttek, hogy egészséges legyen.

- hangzik el a beszélgetésben.

A húsvéti tojás a termékenységet szimbolizálja, melynek többféle díszítő módja ismert. Például karcolással, batikolással vagy viaszolással is lehet díszíteni. Nógrádban és Gömörben a viaszos rátétes technika terjedt el leginkább. 
A locsolkodásnak közösségformáló hatása volt. A legények mindig együtt jártak, ez közösségi esemény volt.  A jelenben is közösségre van szükség, hogy egy szokás, hagyomány tovább éljen.

- hangsúlyozta Varga Norbert, aki a Rakonca néptáncegyüttes tagjaival minden évben elmegy meglocsolni a lányokat.

Locsolkodás után a Rakoncásokkal a füleki várban találkozhatunk, hiszen rendszeres résztvevői a nagy sikerű Palóc húsvét című rendezvénynek, melynek hagyományosan minden évben a füleki vár ad otthont.

Idén tizenhatodik alkalommal rendezték volna meg az eseményt, viszont a járványhelyzet ezt sajnos nem tette lehetővé.

Azonban érdemes beszélni róla, hiszen a közkedvelt tavaszi fesztivál már jócskán kinőtte magát, és nem csak a környékről, de az ország minden pontjáról, sőt még Magyarországról is érkeznek rá látogatók.

Nézze velünk a beszélgetést!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.