cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 4., 18:00

Egy eddig elhallgatott tragédia: a Pásztorhegyi vérengzés - VIDEÓ

A Pásztorhegyi vérengzésről, az eddig elhallgatott, 150 magyar honvédfogoly életét követelő gyilkosságsorozat felderítéséről egy tényfeltáró dokumentumfilm született két pécsi alkotó műhelyében. A SzóBeszéd stúdiójában velük beszélgettünk a dokumentumfilm megszületésének körülményeiről.

Videó:  ma7
A Vihorlát mártírjai című dokumemtumfilm, amelyet Havasi János televíziós újságíró és fia Havasi Dániel operatőr, vágó készített két helytörténész - az uzapanyiti Lehotai Aladár és a kiskemencei Jan Kormucík - segítségével, olyan eseményt tár fel, amelyet a környékbeliek jól ismertek, de soha nem mertek beszélni róla.

A második világháború utolsó évében megtörtént vérengzés történetének feltárása egy papi hagyatékból előkerült levél kapcsán indult el, amelynek során a két helytörténész még talált kortanúkat, akik meg tudták mutatni a tragikus események helyszíneit.

Annak ellenére, hogy a csehszlovák hadsereg több tagja, valamint a helyi tisztségviselők is tudtak a Pásztorhegyen történt kivégzésekről, a 150 magyar honvédfogoly kivégzéséről, a történeteket a mai napi hivatalosan senki nem vizsgálta.

A múlttal való szembenézés már csak az aktuálisan Ukrajnában zajló háború szörnyűségei miatt is időszerű lenne, hiszen ha a hadifoglyokkal ott történt vélt, vagy részben már feltárt szörnyűségeket elítéljük, akkor merjünk szembenézni a saját múltbeli, elhallgatott történelmünkkel is.

Mér csak ezért is érdemes megnézni a két dokumentumfilmessel készült beszélgetést. Tartsanak velünk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.