lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. szeptember 19., 18:00

Pozitív diszkrimináció kell a leszakadó régiók megmentéséhez - VIDEÓ

A magyarok által lakott déli és keleti régiókat gyakorlatilag a rendszerváltás óta szisztematikusan elhanyagolják a szlovák kormányok. A Nézőpont szepsi stúdiójában a leszakadó régiók gazdasági fellendülésének és felzárkózásának lehetőségeiről kérdeztük a Szövetség régióban élő és tevékenykedő szakpolitikusait, Gergely Papp Adriannát, Debrőd polgármesterét, Furik Csabát, Kisgéres polgármesterét, Kassa megye képviselőjét, valamint Cziprusz Zoltánt, rimaszombati önkormányzati és Besztercebánya megyei képviselőt.

Videó:  ma7

A beszélgetés apropóját a szeptember 30-ai választások adták, ezen belül pedig kulcskérdés, hogy lesz-e a gömöri, nógrádi, bodrogközi, vagy akár a Kassa-vidéki magyarságnak és más nemzetiségeknek képviselője a pozsonyi parlamentben, ahonnan a keleti végek az utóbbi években még távcsővel sem voltak láthatóak.

Furik Csaba elmondta, a legfontosabb, hogy a Szövetség színeiben

lenne egy olyan párt a parlamentben, amely valóban a mi régiónkat képviseli, a jelenlegi parlamenti pártok számára ugyanis egyáltalán nem prioritás, hogy mi történik nálunk. Így az első és legfontosabb dolog az lenne, hogy végre lenne hangunk Pozsonyban, és hangot adhatnánk mindannak, ami a mi régiónkban történik.

Gergely Papp Adrianna szerint

azt is jelentené, hogy hatékonyabbak lehetnék, egyrészt mert tapasztaltak vagyunk, másrészt mert polgármesterként közvetlen kapcsolatban állunk a választóinkkal. Az előző kormány bukásának egyik fő oka, véleményem szerint, éppen az volt, hogy teljesen elrugaszkodott a valóságtól, ezért olyan rendeleteket és törvényeket hozott, amelyekkel Szlovákia lakosságának túlnyomó része nem értett egyet. Mi viszont, akik ott élünk velük együtt, tudjuk a megoldásokat is ezekre a problémákra, és tisztában vagyunk azzal is, hogy az íróasztal mellől nem lehet a kis települések, a vidék gondját megoldani.

Cziprusz Zoltán véleménye szerint a régión az utóbbi egy évtizedben szinte csak a magyar kormány segített, amelyek közül például az óvodafelújítási programot szinte minden település lakói már élvezhetik, de

nem várhatjuk el a magyar kormánytól, hogy kórházat tartson fenn Rimaszombatban, Királyhelmecen vagy Komáromban, mert az a szlovák állam dolga. De Dél-Szlovákia az egészségügy terén is mostohagyerek. A helyreállítási alapból is például az utolsó pillanatban osztották szét a pénzeket, s annak ellenére, hogy a legjobb projektje Rimaszombatnak volt, semmit sem kaptunk, mindent, az utolsó centig az északi kórházak között osztottak szét.

A beszélgetés során rengeteg olyan témakör kerül terítékre, amely nyomja a keleti és déli országrészben élők lelkét, és aki jó döntést szeretne hozni a választások napján, mindenképpen érdemes végignéznie a beszélgetést.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.