2023. október 12., 18:01

Exkluzív interjú Szijjártó Péterrel: Sokan dolgoztak az ellen, hogy legyen magyar képviselet - VIDEÓ

A Nézőpont műsorában Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét a szeptember 30-i szlovákiai választásról és a szlovák-magyar kapcsolatok alakulásáról kérdeztük.

Az etnikai magyar párt, a Szövetség 130 ezer szavazattal ugyan 2010 óta a legjobb eredményt érte el, de a parlamenti küszöb alatt maradt. Hogyan értékeli a magyar érdekképviselet szereplését, mivel magyarázza az eredményt? Maradt-e tere az etnikai politizálásnak?

A választásokat Robert Fico pártja, a Smer-SD nyerte a progresszívek és Peter Pellegrini pártja előtt. Mivel magyarázható a Smer megerősödése a magyarok által lakott déli régiókban? Melyek a magyar fél részéről a prioritások a jövőre nézve a kétoldalú kapcsolatok szempontjából?

2020 után a szlovák kormányok részéről többször is bírálat érte a Magyarország által Dél-Szlovákiába juttatott támogatásokat. Kritikával illették az ingatlanvásárlásokat is, konkrétan a kassai konzulátus épületének megvásárlását is gyanakvással fogadta a szlovákiai sajtó egy része és egyes politikai szereplők. Milyen mozgásteret lát a Dél-Szlovákiába érkező célzott fejlesztési források fenntartására, bővítésére?

Október 15-én Lengyelországban is parlamenti választásokat rendeznek. Ha Szlovákiában és Lengyelországban is a nemzeti értékek mellett elkötelezett, patrióta-szuverenista kormány alakul, lehetségesnek tartja, hogy a V4 negyedik tagja, Csehország is partner lehet a közép-európai együttműködés elmélyítésében?

Izraelben a Hamasz támadása és az izraeli válaszcsapások következtében humanitárius katasztrófa van kibontakozóban. Mit léphet az Európai Unió?

A Ma7 közéleti magazinműsorában Szijjártó Pétert Kolek Zsolt kérdezte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.