2022. január 31., 18:00

Díjeső a Dunaszerdahelyen megrendezett XVI. Írófesztiválon - VIDEÓ

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága január 28-án rendezte meg az elmaradt XVI. Írófesztivált a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban. Eredetileg 2021 novemberében lett volna esedékes a rendezvény megvalósítása, ugyanis hagyományosan az Őszi Írófesztiválon adják át hivatalosan az Arany Opus Díjakat, valamint a Forbáth-, Talamon-, Simkó-, Turczel-díjakat is. A XVI. Őszi Írófesztivál rendezvényét a koronavírus-járvány miatt nem tudta megszervezni a társaság, ezért döntöttek az új dátum mellett. 

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága minden évben meghirdeti Arany Opus Díj címmel a szépirodalmi pályázatát, amelyre benyújtható minden olyan magyar nyelven írt széppróza vagy vers, amely nyomtatásban még nem jelent meg, s amelynek közlési jogával a szerző rendelkezik. A zsűri véleményét Jancsó Péter, az SZMÍT ügyvezető elnöke, az Opus folyóirat főszerkesztője és az Arany Opus díj zsűrijének egyik tagja foglalta össze. Jancsó Péter elmondta, hogy nagyon könnyű dolga volt a zsűrinek, mivel a nyertes pályaművek kiemelkedtek a mezőnyből.

A zsűri értékelése szerint a próza kategóriában Fiala Ilona Horváthné örökre elment című műve bizonyult a legjobbnak. Az idei Arany Opus Díj másik nyertese a líra kategóriában Juhász (Lomboš) Kornélia műve Processus et effectus címmel.

Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke stábunknak elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét igazán jó művek születtek. Arra buzdít mindenkit, hogy figyelje a felvidéki magyar írók munkásságát, mert érdemes.

A kortárs magyar irodalom egyik nagy erőssége a határon túli magyar irodalom, erről soha nem szabad elfeledkezni ”

– hangsúlyozta. A XVI. Írófesztiválon adták át a Forbáth-, Talamon-, Simkó-, Turczel-díjakat is, a tavalyi ünnepélyes díjátadásra sajnos a veszélyhelyzet és a korlátozások miatt nem volt lehetőség.

A 2020-as Forbáth Imre-díjat és a 2021-es Talamon Alfonz-díjat Z. Németh István, míg a 2021-es Turczel Lajos-díjat Tóth László vehette át. A 2021-es Forbáth-díjat Balázs F. Attilának, a 2021-es Simkó Tibor-díjat pedig Csóka Ferencnek ítélte oda a SZMÍT Választmánya.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.