2020. március 5., 10:50

Sajtóreggeli az MKP-ban: amíg nincs egységes képviselet, kijátszhatóak vagyunk egymás ellen - VIDEÓVAL

Az MKP csütörtöki sajtóreggelijén elhangzott, a szlovák pártokban nem szabad feloldódni, magunkat kell megszervezni.

Fotó: ma7

Az MKP pozsonyi székházában a sajtó képviselőit Őry Péter az ügyvivő választmány elnöke és Menyhárt József, az MKP leköszönt elnöke és az ügyvivő választmány tagja tájékoztatta.

Őry Péter hangsúlyozta, az exit poll felmérések és a preferenciaszavazatok vizsgálata alapján a felvidéki magyar pártok közül

messze az MKP rendelkezik a legnagyobb szavazóbázissal.

Videó:  ma7

Nagyságrendileg 89 ezer szavazatot sikerült összegyűjteni az MKP által támogatott, vagy korábban felépített jelölteknek. Őry hozzátette, az MKP rendelkezik a legtöbb megyei képviselői mandátummal, és van a legtöbb helyi önkormányzati képviselője - erre a bázisra kell építeni. 

Videó:  ma7

Menyhárt József köszönetet mondott Bárdos Gyula listavezetőnek és Őry Péter kampánykoordinátornak. Sokat tanultunk ebből a kampányból - hangsúlyozta. Bár a választási párt elnökei közül ő kapta a legtöbb elsőbbségi szavazatot, jelenleg ezek a szavazatok nem hasznosíthatók. Tény az, hogy a felvidéki magyarságnak nincs politikai érdekképviselete. Vállalva a politikai felelősséget, az MKP vezetése lemondott. Bebizonyosodott, hogy az MKP a legerősebb felvidéki magyar politikai közösség.

Videó:  ma7

Szerkezetváltó kongresszust hívnak össze: kisebb létszámú választott szervekkel fognak működni, a mainál rugalmasabb pártként. 

Mint elhangzott, tárgyalások zajlanak a parlamenti választások győztesével, ennek részleteiről később számolnak be.

A tíz év vegyespárti politizálás megtanította a magyarokat szlovák pártokra szavazni, ezt láttuk a választásokon. Tárgyalásokat kell folytatni egy megújult MKP-vezetésnek a Híd megújult vezetésével - hangsúlyozta Menyhárt. Nem a megbízott választmány fogja ezeket a tárgyalásokat lefolytatni.

Menyhárt kiemelte,

amíg nem lesz egységes magyar képviselet, addig kijátszhatóak leszünk egymás ellen.

Videó:  ma7

Milyen formában, milyen struktúrával lehet újjáépíteni a közösséget? - tette fel a kérdést Őry. Beleolvadhatunk egy-egy szlovák párt közösségébe - ezt kell megakadályozni. A választók a megosztottság miatt úgy látták, szavazatuk elveszik, ha nem egy esélyes pártra szavaz. A legfontosabb, megszólítani és visszahozni ezeket a választókat a magyar képviselet táborába.

Elhangzott, a párt hamarosan összehívja Országos Tanácsát. Ezen fogják meghatározni, hogy mikor kerülhet sor a tisztújító és az ún. szerkezetváltó kongresszusra.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.