2024. április 2., 18:00

,,Magyar vagyok és úgy tervezem, hogy az is maradok!'' Ezért jó és fontos a magyar iskola - VIDEÓ

Miért fontos az anyanyelvi oktatás? Ezt a kérdést oly sokszor járta körül már az évek alatt médiacsaládunk. Rengetegszer mutattunk rá arra, hogy a legtermészetesebb, leghatékonyabb tanulási mód az anyanyelven való tanulás. 

Milyen nyelvű iskolába íratod a gyereked? - Nem tudom, mióta lett kérdés ez a felvidéki magyar szülők körében és főleg nem, hogy miért. A válasz kézenfekvő kéne, hogy legyen, az anyanyelvi iskolai oktatás mellett szól minden érv.

Korábban felkerestünk egy pszichológust, a meliorat.io fejlesztőközpont szakemberét, Hakszer Loretát, aki rendkívül érzékletesen fogalmazta meg, miért fontos kapcsolatban maradnunk anyanyelvünkkel: 

A megfelelő iskolaválasztás meghatározó a gyermek életében és a határon túli magyar szülők arról is döntenek, hogy anyanyelvi oktatásban szeretnék- e részesíteni gyermekeiket. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az anyanyelv elsajátítása nem ér véget azzal, hogy a gyerek megtanul beszélni. Az anyanyelv elsajátításának vannak ugyanis kritikus periódusai, amiket kapcsolatba hozhatunk a biológiai érési folyamatokkal.

Ezen kritikus időszakok egyike a 6- 7 éves kor, amikor a gyermek belép az iskolába, majd később a pubertás kor. Ezen korszakok pszichológiai szempontból is nagyon fontosak, hiszen iskoláskorban alakul ki a stabil és hatékony én-rendszer mint az éntudat, énkép, énideál, önértékelés.

Fontos, hogy a gyermek örömmel és magabiztosan kezdje el a tanulás folyamatát és ne félelmekkel teli, ne akadályozza őt az anyanyelv hiánya abban, hogy bátran kimondja, mit érez. Ha a gyermek anyanyelve alárendelt szerepben lesz az iskolában, nem tud kialakulni a stabil én- rendszer. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.