cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 30., 15:57

Lesznek még egyáltalán hazai tojástermelők? – VIDEÓKKAL

Bajban van a hazai tojástermelés, mert az előállítás költségei rengeteget drágultak az utóbbi időszakban, ám a termelők ezt az árnövekedést nem tudják érvényesíteni az átvételi árakban. Utánajártunk, mi áll a drasztikus áremelkedések mögött, illetve milyen kétségbeejtő körülmények között kell fennmaradnia egy termelőnek Szlovákiában.

tyúk
Fotó: Pixabay

Az elmúlt hónapokban több tojástermelővel is felvettük a kapcsolatot, ám egyikük sem szeretett volna nyilatkozni portálunknak, kamerán kívül azonban elmondták, hogy az utóbbi időben zajló történések és a megemelkedett árak miatt kilátástalannak és tervezhetetlennek látják a jövőt.

Az egész Európát sújtó aszály, mely köztudottan Szlovákiát is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti a tojástermelő gazdák helyzetét.

Patasi Ferenc vállalkozó napi szinten kapcsolatban van a hazai termelőkkel. Szerinte a termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében mindenképpen változásokat kell eszközölni.

 Nekik biztonságra van szükségük, mert ez egy féléves folyamat, mikorra a tojás odakerül az üzletbe

– mondta.

Bízik abban, hogy ezt a folyamatot a mezőgazdasági minisztériumban is átlátják, és bizonyos szintű támogatást fognak kapni a termelők.

Videó:  ma7

Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke stábunknak elmondta, valóban nehéz helyzetben vannak a hazai tenyésztők, hiszen az árnövekedés mellett az állandó munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük.

Hangsúlyozta, hogy a szlovák kormány a jövőben egy új stratégiai tervvel igyekszik segíteni a hazai termelőknek, a támogatások nagyobb része főleg az állattenyésztésre és a speciális növénytermesztésre irányul majd.

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.