2022. október 7., 19:44

Lesz-e végre igazi hazánk? Útkereső konferencia közösségi jogainkról - VIDEÓINTERJÚKKAL

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége „Lesz-e végre igazi hazánk?” címmel szervezett konferenciát Gyönyör József születésének 100. évfordulója alkalmából. 

fórum intézet
Fotó: Léczes Zoltán

A konferenciának a Fórum Intézet adott otthont. Öllös László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke elmondta, Gyönyör József hagyatékát levéltárukban őrzik és őszintén reméli, hogy ez a konferencia meghozza a kedvét egy vállalkozó kedvű fiatal történésznek, hogy megírja Gyönyör monográfiáját.


A konferencián bemutatásra került a Gyönyör József-emlékkötet, melynek szerkesztője Gyurcsík Iván volt. Mint elmondta, a kötet készítésének filozófiája az volt, hogy Gyönyörtől fajsúlyos írások kerüljenek bele és jelenjenek meg azok a témák is aktuális kontextusban, amik őt foglalkoztatták.

Az eseményt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, Gyönyör József nehéz sorsa ellenére egyszemélyes intézmény a felvidéki magyarság pantheonjában. Hogy ma egy jogfosztott magyarnak sikerül pert nyerni a szlovák állammal szemben, abban benne van Gyönyör József munkássága - hangsúlyozta.

Bukovszky László, a kötet egyik társszerzője szerint adott a helyzet arra, hogy a törvény által biztosított nyelvi jogok érvényesüljenek. Az elmúlt években javul a tendencia, ám a felvidéki magyarságnak saját erején túl a megfelelő jogi környezet elengedhetetlenül fontos.

Tárnok Balázs a szlovákiai magyarok jog- és érdekérvényesítését boncolgatta előadásában. Kiemelte, hogy az emberek bizalma a nemzetközi szervezetekkel szemben megingott, ám fontos tudatosítanunk, hogy fenntartható és hosszútávú védelmet nyújthatnak ezek a szervezetek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.