lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2023. július 2., 20:00

Három napig Alsószeli volt a felvidéki magyarság központja - VIDEÓKKAL, KÉPEKKEL

Utolsó napjához ért az Alsószeli Jurtanapok nyári fesztivál és szabadegyetem. Idén tizenhetedik alkalommal telt meg a régi Dudvág meder a fesztivál védjegyévé vált kemencékkel, jurtákkal, árusokkal,  fesztiválozókkal.   

Kétséget kizáróan a legönfeledtebben a gyerekek szórakoznak a szalmabálból épített váron
Kétséget kizáróan a legönfeledtebben a gyerekek szórakoznak a szalmabálból épített váron
Fotó: Tóth Tünde

A hangulat idén is pazar volt. A fellépők, előadók és a résztvevők kohéziója idén is olyan erős magyar szellemiséggel töltötte meg az alsószeli lapost, hogy ez alatt a három nap alatt is jó volt felvidéki magyarnak lenni. 

A Jurtanapok küldetése, hogy felpezsdítse olykor szunnyadó nemzeti öntudatunkat, hogy erősítsen minket abban, hogy összetartásunk a kulcs megmaradásunkhoz. 

A Komárom táncműhely előadása
A Komárom táncműhely előadása
Fotó:  Tóth Tünde

Bár egy ilyen tematikájú fesztivál, mint a Jurtanapok nem sok innovációt enged be az évek alatt a napjaiba, idén mégis történtek különlegességek a fesztivál ideje alatt, ebből csemegézgetünk most.
A Nők jurtája idén először jelent meg üde színfoltként a fesztivál ideje alatt, itt elsősorban anyákat, nőket segítő és támogató beszélgetések, foglalkozások zajlanak, aminek a hölgyek nagyon örülnek. Kelemen Kata, az ötletgazda lelkesen mesélt az elmúlt napokról. 


A Jurtanapok híre már bőven átlépte Felvidék határait, szombat este Sopronból érkezett Alsószelibe Szeli Judit, aki csak vezetékneve miatt érezte, hogy egyszer az életben el kell, hogy jusson Szelibe. 

Szeli Judit (bal oldal) Sopronból érkezett a fesztiválra, hogy a vezetéknevével megegyező település fesztiválján részt vegyen
Szeli Judit (jobb oldal) Sopronból érkezett a fesztiválra, hogy a vezetéknevével megegyező település fesztiválján részt vegyen
Fotó:  Tóth Tünde

Bencsics Bendegúz az egyik legkülönlegesebb látogatója az idei Jurtanapoknak, egyidős a fesztivállal, édesapja egyetlen évet sem hagyott ki a fesztiválból, még születése napján is megoldotta, hogy itt lehessen. 

Videó:  ma7

Francisti László, a fesztivál főszervezője idén is elégedett,  rendkívül hálás a remek időjárásért és az önkéntesek önzetlen munkájáért, akik nélkül nem jöhetne létre a három napig tartó vigadalom. 

Videó:  ma7


Jövőre nagykorú lesz az Alsószeli Jurtanapok, ahol szintén töretlen odaadással készülnek majd a szervezők. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.