2022. november 16., 13:58

A maroknyi galántai zsidóság iránt a Budapesti Országos Rabbiképző Egyetem is érdeklődik - VIDEÓKKAL

A Budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (továbbiakban OR-ZSE) tanárai és hallgatói látogattak el Galántára novemberben, hogy minél többet megtudjanak a galántai zsidóságról, amely túlzás nélkül Közép-Európa legerősebb zsidó hitközségei közé tartozott a holokausztig.  A tanárokat és hallgatókat Hrbácsek Noszek Magdaléna, az OR-ZSE felvidéki tanára vezette körbe nem csupán Galántán, hanem látogatást tettek a Szeredi Holokausztmúzeumban is. 

Az előadás valóban magával ragadó volt. Fáj szembesülni azzal, hogy egy életrevaló, összetartó és mindenki érdekében dolgozó nemzetet miként tört meg a 20. század. Az előadásból megtudhattuk, hogy

Galántán az iparosodásból jócskán kivették a részüket a zsidók is, hiszen a 130 akkoriban a városban működő boltból 113-at zsidók működtetek. Ugyanígy az első galántai könyvnyomdának is zsidó tulajdonosa volt, aki javarészt magyar könyveket nyomtatott.

Lénárt G. József is izgalmasnak találta ezeket a tényeket, így jobban beleásta magát a történelembe. 

Videó:  ma7
A galántai jeshiva (zsidó középiskola) is a legelismertebb intézmények közé tartozott, aki rabbi szeretett volna lenni, annak jeshivában kellett tanulnia. Galánta tehát rabbinátusi székhely volt.

A helyi zsidóság 19%-a élte túl a borzalmakat. Éppen ezért csodálatra méltó annak a mára csupán pár lelket számláló hitközösségnek a kitartása és elhivatottsága, amellyel Galántán találkozhatunk. Így vélekednek erről az OR-ZSE tanárai is, akik szintén izgalmasnak találták a napot és bíznak abban, hogy gyakran jöhetnek még. 

Videó:  ma7
Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.