2022. december 12., 07:57

Pénz helyett tapasztalat és ismeret

Nem pénzt vagy technológiát, hanem tapasztalatot és ismeretet tesz közkinccsé a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából tevékenykedő Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CED), amely immár második éve folytatja a felvidéki fiatal vállalkozók megsegítését célzó Rohonczy Gedeon Mentorprogramot.

rohonczy program
A Rohonczy Mentorprogram a felvidéki fiatal vállalkozókat segíti
Fotó: CED Kft.

A program első kiírásában részt vevő hét élelmiszeripari vállalkozás hangulatos borvacsora keretében mutatta be termékeit.

Az eseménynek az elegáns rácalmási Jankovich Hotel adott helyet, ahol a bemutatott ételeket, italokat nemcsak a szakmai közönség kóstolhatta meg, hanem a szálló vendégei is.

Ahogy azt a Magyar7-nek Skapinyecz Péter, a CED igazgatója elmondta, a Rohonczy Gedeon Mentorprogram lényege, hogy két éven át mentorok, tapasztalt tanácsadók segítik a fiatal vállalkozókat. A mentorok és a vállalkozók, azaz a mentoráltak között szoros kapcsolat alakul ki, hiszen kéthetente megbeszélik a legutóbbi konzultáció óta eltelt időszak eseményeit, illetve az előttük álló időszak fontosabb tennivalóit.

A CED kilenctagú tanácsadói csoportot állított össze, amelyben megtalálhatók a szorosabban vett szakma, illetve a gazdasági-pénzügyi és marketing szféra olyan szakértői, akik nemcsak akadémiai, elméleti tudással rendelkeznek, hanem maguk is tevékeny és sikeres résztvevői a gazdasági életnek. Mentorrá elsősorban az évtizedekben mérhető tapasztalataik, illetve a szakmájukon belüli eredményességük alapján váltak.

A CED igazgatója elmondta, hogy az első nyilvános pályázati kiírásra mintegy 100 vállalkozó jelentkezett, s ebből több körben választották ki a hét befutót. Tudatos volt a vállalkozások profiljának a megválasztása is, hiszen a jobb fókuszálás végett igyekeztek az élelmiszeriparon belül, hangsúlyosabban pedig a borászat területén tevékeny cégeket meghatározni. Így három borászat, egy farmgazdaság, egy sajtkészítő, illetve egy gyümölcs- és zöldségital gyártó, valamint egy pálinkafőzde került a mentoráltak csoportjába.

rohonczy program
Kósa Péter (farm), Bauer Ildikó (bor), Lajtos Krisztián (pálinka), Zalaba József (bor), Csernus Károly (bor), Dócs István (gyümölcslevek) és Gergely László (sajt), a Rohonczy-program résztvevői
Fotó:  CED Kft.
Teljes felvidéki menüsor

A kiválasztott hét vállalkozó időről időre beszámol tevékenységéről, illetve bemutatja termékeit. A tatai bemutatón megerősödött a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) hálózattal folytatott együttműködés, amelynek tagja a rácalmási Jankovich Hotel, a november végi borvacsora helyszíne is.

Ennek során első alkalommal épült fel egy teljes menüsor a Rohonczy Mentorprogramban részt vevő felvidéki termelők alapanyagaiból, illetve a fogások mellé kínált boraikból és pálinkáikból.

A bemutatónak is beillő, a díjnyertes Hibiscus étterem személyzete által elkészített vacsora során röviden elbeszélgettünk a támogatott vállalkozókkal, egy mentorral, illetve a támogatás szlovákiai lebonyolításában segédkező Baross Alapítvány vezetőjével. Mindegyikük egybehangzó véleménye, hogy ha olyan tapasztalt tanácsadók állnak a rendelkezésre, mint akikkel a program során kapcsolatba kerültek, akkor az pénzben ki sem fejezhető segítséget jelent.

Ahogy Zalaba József muzslai borász megjegyezte, bár tizenegy éve foglalkozik maga is szőlővel és borral, szakmai mentorainak, az egri Gál Tibornak, illetve az etyeki Hernyák Lászlónak és Tamásnak – valamennyien elismert borászok – mindig voltak olyan tanácsaik, amelyek hasznosságáról később megbizonyosodott. Az ő javaslatukra váltott a borospalackok fajtáin, változtatott egyes gyártási folyamatokon, sőt hatásukra már szőlészetének jelentős részét bioalapúvá változtatta, ami elsősorban a konvencionális vegyi alapú növényvédelem kiváltását jelenti.

Fontos megjegyezni, hogy a mentorok segítsége a programban részt vevők számára díjmentes.

Hasonlóan nyilatkozott Gergely László debrődi sajtkészítő, aki mentorai ajánlásai közül azt emelte ki, hogy tudatosíttatták vele, mennyire fontos, hogy kézműves sajtjai között legyen egy kiemelkedő minőségű, amellyel utat találhat az igényesebb, a Debrődtől nem olyan távoli Kassa vásárlóközönségéhez is. Kassa, vagy a távolabbi Eperjes, illetve még azon is túl, a Tátra környéke jelent felvevőpiacot a bodrogszerdahelyi Dócs Istvánnak is, aki még a nagyanyjától látott, s által készített gyümölcslevek és aszalmányok hagyományát folytatja már jó ideje.

Tudatában van annak, hogy a mentorok segítsége elsősorban tanács, javaslat, és a helyzeteket magának kell megoldania. Ráadásul ő annyiban „kakukktojás” a programban részt vevő többi vállalkozó között, hogy saját szegmensében, az üdítőitalok és gyümölcslevek piacán rendkívül erős a multinacionális cégek jelenléte.

Elmondása szerint nem is szeretne részt venni a bolthálózatokban dúló versenyben, hiszen már maga a bekerülés is azt jelentené, hogy fel kellene adnia a tradicionális gyártási technológiát, hiszen a bolti árusítás megköveteli a tartósítószer jelenlétét, amelyet viszont Dócs István és családja nem szeretne használni. Konkrét változás viszont, hogy a mentorok javaslatára az eddig a saját neve alatt forgalmazott italokat a közeli Tarbucka domb alapján Bucka Juice-ra keresztelték.

Szívesen adunk helyt a jövőben egyes mentoráltak bővebb bemutatásának is, hiszen a konkrét vállalkozásokkal közelebb hozhatjuk, gyakorlati példákon mutathatjuk be a sokszor frázisként kezelt szólás igazságát, mely szerint más hibáiból, vagy inkább más tapasztalataiból lehet könnyebben tanulni.

A célunk továbbá az is, hogy bemutassuk, a mentorprogramban részt vevő vállalkozók minőségi alapanyagokból, minőségi munkát végezve olyan termékeket állítanak elő, amelyek nemcsak a szűkebb régióban, hanem ahogy azt a szakértők is megállapították, bárhol megállják a helyüket.

Megjelent a Magyar7 2022/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.